Reacţia Ucrainei cu privire la racheta căzută în Polonia: Pledăm pentru continuarea și desfășurarea unei investigații detaliate

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ucraina pledează pentru continuarea derulării unei investigații comune și cât mai detaliate a accidentului cu o rachetă care a căzut în Polonia. ,,Prin urmare, solicităm părții poloneze să ofere acces imediat specialiștilor ucraineni'' la locul exploziei,  precizează Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare din Ucraina, Oleksii Danilov.

"Pledăm pentru continuarea și desfășurarea unei investigații detaliate a accidentului [condusă în comun de Ucraina și Polonia - n.r.]. De asemenea, așteptăm informații de la partenerii noștri, pe baza cărora s-a ajuns la concluzia că ar fi vorba de o rachetă a sistemelor de apărare antiaeriană ale Ucrainei'', a precizat Oleksii Danilov, potrivit Ukrainska Pravda.

În plus, Ucraina cere ca reprezentanților Ministerului Apărării al Ucrainei și Serviciului de Stat al Frontierei Ucrainei să li se ofere imediat acces deplin la locul exploziei. 

,,Suntem complet deschiși pentru o investigaţie cuprinzătoare a situației și pentru coordonarea concluziilor pe baza întregului volum de informații disponibile'', a mai spus Danilov.

Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare din Ucraina a subliniat că doar Rusia și atacurile sale cu rachete sunt de vină pentru cele întâmplate. 

Kremlinul încearcă în mod constant să escaladeze conflictul pentru a provoca cât mai multe victime în rândul civililor și pentru a distruge infrastructura critică a Ucrainei. Nu poate exista nicio altă explicație pentru astfel de incidente cu rachete.

Prin urmare, guvernul ucrainean reiterează faptul că numai dezvoltarea unui scut aerian eficient deasupra teritoriului Ucrainei poate asigura protecţia Europei Centrale.

De asemenea, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat miercuri, la Varşovia, că ''probabil'' racheta care a căzut marţi pe teritoriul ţării sale şi a ucis doi oameni ''a fost lansată de Ucraina'' şi a adăugat că ''nimic nu indică'' faptul că ar fi vorba despre un ''atac intenţionat împotriva Poloniei'', transmite EFE.

Duda le-a declarat jurnaliştilor că ''cel mai probabil a fost vorba despre o rachetă fabricată în Uniunea Sovietică'' şi face parte din modelul S300.

''Ieri (marţi - n.r.) am fost martorii unui atac masiv împotriva Ucrainei. Întregul teritoriu ucrainean a fost bombardat, în special în zonele de frontieră ale Ucrainei. Ucraina se apăra de acest atac, aşa că întreaga vină a incidentului îi revine Rusiei'', a adăugat preşedintele polonez, care a menţionat că, potrivit rezultatelor iniţiale ale anchetei cu privire la acest incident, ''nu a fost vorba de explozia clasică a unei rachete''.

''Ceea ce pot să spun este că majoritatea dovezilor pe care le-am strâns indică faptul că nu va fi nevoie să invocăm articolul IV al tratatului NATO în acest moment'', a declarat la rândul său premierul polonez Mateusz Morawiecki.

''Totuşi, este un instrument pe care îl avem la îndemână'', a adăugat şeful executivului polonez, care a apreciat că ''toate procedurile anterioare invocării articolului IV au funcţionat''.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel