"Războiul Stelelor" împotriva Rusiei: De ce au fost utilizate rachete ATACMS pentru atacarea unui important centru rusesc de comunicații din Crimeea?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Aseară satul Alushta din Peninsula Crimeea a fost atacat de ucraineni cu rachete ATACMS. Un centru de comunicații rusesc a fost principala ţinta. Sursa foto: X/Twitter.
Aseară satul Alushta din Peninsula Crimeea a fost atacat de ucraineni cu rachete ATACMS. Un centru de comunicații rusesc a fost principala ţinta. Sursa foto: X/Twitter.

Se pare că Ucraina este implicată acum într-un aşa-zis "Război al Stelelor" împotriva Rusiei, după cum defineşte presa ucraineană de specialitate din domeniul militar un recent atac efectuat asupra unui important centru de comunicații spațiale.

Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un nou atac asupra unor importante elemente de infrastructură critică pe care Rusia le are în Peninsula Crimeea. Atacul a fost efectuat noaptea trecută, pe 23 mai, împotriva mai multor ținte, ucrainenii folosind rachete balistice ATACMS, potrivit publicaţiei ucrainene Defense Express.

Utilizarea acestor rachete este evidențiată de un raport al Minister rus al Apărării şi de numeroase postări pe reţele de socializare care au raportat presupusa doborâre a trei astfel de rachete. Cu toate acestea, doar o înregistrare video din oraşul Alușta, încă aflat sub ocupaţie rusă, arată patru explozii simultane și o încercare eşuată a apărării aeriene rusești de a intercepta rachetele balistice.

Ținta atacurilor a fost identificată rapid ca fiind centrul de comunicații rusesc, aflat între Alușta și Satera. Iar în majoritatea surselor mass-media ucrainene au indicat că în această zonă se află centrul de comunicare spațială cu rază lungă de acțiune, care a fost construit de OKB MEI (Moscow Energy Institute) în anii '60 pentru a asigura comunicarea cu navele spațiale care au efectuat misiuni pe Lună, Venus și Marte.

Un atac cu rachete asupra unui centru de comunicații rusesc din orașul Alușta, în Crimeea ocupată, a provocat "pagube semnificative echipamentelor", fiind raportate numeroase victime, a anunțat la 24 mai grupul de partizani pro-ucraineni Atesh.

Canalul de telegrame Crimeea Wind a mai raportat că o antenă militară de mari dimensiuni a fost lovită în comunitatea Semydviria, la doar 3 kilometri est de Alușta. Antena a fost folosită anterior de armata ucraineană înainte de ocuparea Crimeii de către Rusia în 2014.

De asemenea, Atesh a raportat că centrul de comandă al hub-ului de comunicații ar fi putut fi distrus în atac, deși în prezent nu există informații disponibile cu privire la starea instalației militare.

Crimeea Wind a susținut că centrul de comunicații a fost lovit de cel puțin șase rachete ATACMS furnizate de SUA. Proiectilele ar fi lovit antena, precum și mai multe clădiri ale instalației, unde "personal militar de rang înalt se afla în acel moment", potrivit Kyiv Independent.

Diametrul antenei instalate la centrul de comunicații rusesc Alușta este de 25 de metri. În plus, după ocuparea Crimeei, acest centru a stârnit un interes mai mare în rândul militarilor ruși în comparație cu centrul de comunicații spațiale Shkolne de lângă Simferopol, care acum este administrat de Roscosmos. În fotografia de dinainte de 2014, antena de lângă Alușta arăta astfel:

Ulterior, antena a fost modernizată și utilizată în mod constant. Localnicii s-au plâns, de asemenea, de creșterea nivelului de securitate militară în zonă și de instalarea de garduri suplimentare care împiedicau accesul la mare. Înainte de atac, antena arăta așa:

Având în vedere aceste informații, analiştii publicaţiei Defense Express susţin că putem să presupunem că la Alușta este vorba de o unitate militară destul de importantă.

De asemenea, este dificil de precizat ce au urmărit Forțele Armate ale Ucrainei prin distrugerea unui centru rusesc de comunicații spațiale din Peninsula Crimeea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel