Securitate made in Suedia. Kievul pregătește terenul F-16 cu ”miniAWACS-uri” Saab 340B care văd jumătate din Ucraina. Urmează Gripen

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion Saab 340B AEW (S 100B Argus) / wikipedia
Avion Saab 340B AEW (S 100B Argus) / wikipedia

Miercuri, Suedia a anunțat un ajutor militar de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina, care vine în contextul în care Kievul se confruntă cu întârzieri în livrările din țările occidentale.

Pachetul de ajutor militar constă în echipamente care se află în fruntea listei de priorități a Ucrainei și include apărare antiaeriană, muniție de artilerie și vehicule blindate, se arată în comunicatul Guvernului Suediei.

Suedia va livra 302 de transportoare blindate de personal pentru a ajuta noile brigăzi ucrainene și rachete care vor fi integrate pe avioanele F-16, mai exact Jaktrobot Rb99 (varianta suedeză a rachetei AIM-120 AMRAAM).

Dar poate cele mai importante echipamente trimise de Stockholm sunt aeronavele de supraveghere și control echipate cu radar ASC890 (cunoscute și ca Saab 340B).

Ministrul Apărării, Paal Jonson, a precizat într-o conferință de presă că este vorba de aeronave ale Saab, fără să precizeze tipul și numărul acestora. Probabil, este vorba despre avionul Saab 340B, disponibil în  trei versiuni: Saab 340B AEW (S 100B Argus); Saab 340B AEW-200; Saab 340B AEW-300( S 100D Argus).

În plus, este posibil să fie transferate mai multe aeronave pentru a asigura o acoperire radar timp de 24 de ore. Polonezii, de altfel, au două astfel de avioane, pe care le-au cumpărat acum câțiva ani.

 

”O veste foarte proastă pentru ruși”. Ce poate face radarul ASC 890

 

Ucraina va avea astfel o capacitate de recunoaștere radar aeriană complet nouă, îndreptată împotriva țintelor în aer și pe mare, așa cum arăta, la modul general, guvernul suedez.

Practic, astfel de avioane sunt de recunoaștere și țintire radar, care pot vedea inamicul pe 500 de kilometri. Ucraina poate cu o astfel de aeronavă să identifice rachetele de croazieră și dronele care se apropie, dar poate și să urmărească ținte terestre și maritime.

Mai mult, ASC 890 (Saab 340B) va oferi Forțelor Aeriene ale Ucrainei oportunități pentru o utilizare mai eficientă a F-16 și a altor aeronave în luptele împotriva forțelor ruse, scrie publicația ucraineană Defense Express.

Sistemul radar folosește tehnologia de scanare electronică activă ( AESA). Raza de observare efectivă a ASC 890 acoperă peste 500.000 de kilometri pătrați pe orizontală și se extinde la o altitudine de peste 18.200 de metri.

La rândul său, directorul New Geopolitics Research Network, Mîkhailo Samus, remarcă faptul că transferul  ASC 890 este o veste foarte proastă pentru ruși. ”Tehnologia radarului este de cea mai înaltă calitate, pe care nu o are toată lumea. Acest lucru va crește semnificativ eficiența F-16 (...) care va primi imediat mult mai multe informații despre țintirea și utilizarea oricărei arme”, consideră Mîkhailo Samus, într-un interviu pentru NV.

 

Acord privind garanții de securitate extinse

Saab JAS-39C Gripen (Foto: Wikimedia Commons)

Vineri, 31 mai, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și prim-ministrul Suediei Ulf Kristersson au semnat la Stockholm Acordul de cooperare în sectorul de securitate.

Planul multianual de ajutor civil și militar pentru perioada 2024-2026 este în valoare de 6,5 miliarde de euro, iar Suedia se angajează să sprijine Kievul „atâta timp cât este necesar”.

Trebuie spus că subiectul Gripen nu este închis, ci doar amânat.

Acordul de securitate semnat vineri prevede și perspectiva transferului aeronavelor JAS 39 Gripen, inclusiv pregătirea aferentă.

Deși a anunțat anterior livrarea avioanelor de luptă Gripen, Suedia a anunțat marți că a suspendat acel proiect, răspunzând unei solicitări din partea țărilor partenere de a permite ca avioanele de luptă F-16 să fie mai întâi livrate în Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel