Rușii au spus stop programului rachetei balistice hipersonice Zmeevik. Rezistența Ucrainei a dat planurile Rusiei peste cap

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Războiul din Ucraina afectează planurile de înzestrare ale armatei ruse. Programul de dezvoltare a rachetei balistice hipersonice “Zmeevik” a fost oprit.

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 23.09.2023, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că lucrările la dezvoltarea rachetei balistice Zmeevik, denumită “ucigașul de portavioane”, au fost oprite.

“Lucrările la racheta Zmeevik au fost înghețate. Acum, toate eforturile industriei de apărare sunt concentrate pe îmbunătățirea tuturor rachetelor care zboară deja”, a declarat sursa.

Potrivit precizărilor acesteia, Zmeevik este un sistem nou de rachete, similar în caracteristicile sale tehnico-tactice cu racheta balistică antinavă chinezească DF-21D. Aceasta este dezvoltată, între altele, pentru distrugerea platformelor purtătoare terestre și maritime ale noii rachete hipersonice americane Dark Eagle.

,,Având în vedere faptul că și Departamentul american al Apărării are dificultăți în ceea ce privește dezvoltarea rachetei Dark Eagle, clientul guvernamental a transmis instrucțiuni dezvoltatorului rachetei Zmeevik să direcționeze toate eforturile către modernizarea și îmbunătățirea armelor utilizate în cadrul operației militare speciale din Ucraina”, a declarat interlocutorul agenției Tass.

După cum a anunțat anterior agenția de presă rusă, citând două surse apropiate Ministerului Apărării și Complexului Militar Industrial, Rusia dezvoltă racheta Zmeevik în interesul Forțelor Navale, urmând ca aceasta să aibă echipamente de luptă hipersonice. Una dintre surse a precizat că la racheta Zmeevik s-a lucrat deja destul de mult timp, iar aceasta va fi concepută pentru a distruge ținte mari de suprafață, în primul rând portavioane.

Comentariul autorului: Complexul de rachete Zmeevik urma să fie introdus în dotarea Trupelor de Rachete de Coastă din cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse.

Noua rachetă supersonică este dezvoltată de societatea NPO Mashinostroyenia din Reutov, parte a corporației Armament tactic de rachete.

Compania dezvoltat și produce deja complexele de rachete de coastă Bastion, cu rachete supersonice Onyks (Yakhont în versiunea pentru export), dar și rachetele hipersonice cu bazare navală Zirkon, precum și blocurile de luptă hipersonice Avangard pentru rachetele balistice intercontinentale UR-100N UTTH și Sarmat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel