Raport ISW: Rusia este incapabilă să desfășoare operațiuni de apărare coordonate de-a lungul întregii linii de front

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Amenințările liderului cecen Ramzan Kadîrov de a-și muta trupele la Bakhmut din alte părți ale liniei de front ar fi putut fi o mișcare de șantaj la adresa comandamentului militar rus pentru a furniza muniție pentru mercenarii wagner. Pe măsură ce șeful Statului Major General rus, Valeri Gerasimov, este forțat să cedeze în fața cererilor comandanților de unități individuale, apar îndoieli cu privire la capacitatea Federației Ruse de a desfășura o campanie de apărare coordonată de-a lungul întregii linii de front, se precizează într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului.

Potrivit raportului, Kadîrov a publicat o scrisoare pe 6 mai în care îi cerea președintelui rus Vladimir Putin să ordone ministrului apărării, Serghei Șoigu, și șefului Rosgvardia, Viktor Zolotov, să autorizeze redistribuirea unităților cecene Akhmat din "alte zone" către Bakhmut, în zonele în care se afla unităţile Wagner Group.

Se remarcă faptul că retragerea forțelor cecene din alte părți ale frontului ar reprezenta probabil un risc pentru liniile defensive rusești pe care Gerasimov și Shoigu sau Putin nu păreau să vrea să și-l asume.

ISW a precizat că unitățile ''Akhmat'' au fost reperate anterior în apropiere de Bilohorivka, pe fronturile Svatove-Kreminna și în regiunea Zaporojie, iar retragerea lor din aceste poziții ar putea submina eforturile defensive rusești în fața unei contraofensive ucrainene.

Institutul pentru Studiul Războiului consideră că Shoigu și Gerasimov, care dau dovadă de o loialitate consecventă față de ordinele lui Putin, ar fi putut decide să aloce muniție pentru Wagner la ordinele președintelui rus.

 

Gerasimov a încercat să preia controlul asupra tuturor trupelor neregulate rusești, dar a eșuat

 

"În mod evident, eforturile comune de șantaj reușite ale lui Kadîrov și Prigozhin indică faptul că Gerasimov nu controlează de fapt toate trupele rusești din Ucraina, în ciuda faptului că este comandantul nominal al întregului teatru de operațiuni. Gerasimov a încercat probabil să preia controlul asupra tuturor trupelor neregulate rusești în iarna anului 2023, dar a eșuat chiar înainte de a pierde favorurile lui Putin în primăvară.

Kadirov a sprijinit probabil eforturile mercenarilor Wagner de a șantaja comandamentul militar al Rusiei pentru a-și restabili poziția în cercul de putere de la Kremlin. Kadîrov deținea o poziție influentă în cercul de apropiați al lui Putin până când, aparent, și-a pierdut din importanţă, probabil din cauza faptului că forțele sale au jucat un rol limitat în ostilitățile active din Ucraina din toamnă anului 2022 și iarna anului 2023. Vladimit Putin l-a umilit pe Kadîrov în timpul întâlnirii lor din 13 martie, unde Kadîrov a fost vizibil nervos atunci când a raportat rolul luptătorilor ceceni în Ucraina.

Probabil că liderul cecen a luat recentele amenințări lui Prigozhin de a se retrage din Bakhmut ca pe o oportunitate de a demonstra eficiența forțelor sale pe fondul incapacității lui Gerasimov și Shoigu de a obține victorii decisive în timpul ofensivei de iarnă-primăvară."

Mai mult, analiştii ISW consideră că nevoia lui Gerasimov de a negocia cu Prigozhin și Kadîrov indică probleme în lanțul de comandă din armata rusă care vor afecta capacitatea acesteia de a rezista contraofensivei ucrainene.

Nevoia lui Gerasimov de a negocia cu comandanții din subordine și capacitatea acestor comandanți de a face presiuni asupra sa indică faptul că problemele din lanțul de comandă afectează în mod semnificativ capacitatea armatei ruse de a desfășura operațiuni coordonate în întregul teatru de operațiuni. Poziția de comandant-șef ar trebui, în principiu, să-i permită lui Gerasimov să comande orice unitate rusă său comandant al forțelor terestre din Ucraina, chiar și pe cei care conduc forţe militare neregulate precum ''Wagner'' și ''Akhmat''.

Prigozhin și Kadîrov par să fie capabili să ia decizii în mare măsură independente cu privire la forțele lor, dar acest fenomen devine mai pronunțat cu cât aceste forțe dețin mai mult timp controlul de facto asupra anumitor secțiuni ale frontului.

Aceste evoluții pun sub semnul întrebării capacitatea Rusiei de a coordona o campanie de apărare coerentă în întregul teatru. Comandanții militari ruși par să delege din ce în ce mai mult responsabilitatea pentru diferite secțiuni ale frontului din Ucraina către diferiți comandanți ruși, în timp ce puterea comandantului de teatru continuă să se diminueze. Este probabil că abilitatea diminuată a lui Gerasimov de a-și controla comandanții să limiteze și mai mult capacitatea armatei ruse de a desfășura operațiuni coordonate care se întind pe mai multe zone de responsabilitate."

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel