Racheta hipersonică rusă Zircon, o replică a rachetei chineze Dongfeng 17

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

În ciuda declarației președintelui rus potrivit căreia specialiștii ruși au finalizat cu succes dezvoltarea celei mai recente rachete hipersonice de croazieră Zircon, experți militari ai publicației chineze Sina Military au spus că, în realitate, racheta rusă nu este altceva decât o replică mai mică a rachetei hipersonicei DF-17 proiectată şi construită de industria chineză de apărare, potrivit Uawire.org.

DF-17 este o rachetă echipată cu un vehicul cu glisare hipersonică (HGV) și a fost prezentată pentru prima dată în timpul paradei militare organizată la Beijing.

Experți militari chinezi susţin că racheta hipersonică Dongfeng 17 (DF-17) a fost prezentată anul acesta, pe 1 octombrie, cu ocazia desfăşurării celei mai ample parade militare care a marcat 70 de ani de la fondarea Republicii Populare.

(w670)

Prezentarea rachetei Dongfeng 17 a fost considerată o premieră, deoarece a fost prima dată când o țară a prezentat o rachetă hipersonică. Mai clar, Dongfeng 17 este o armă în formă de vârf de săgeată, capabilă să atingă aproximativ 7000 km pe oră, iar chinezii susţin că poate lovi cu uşurinţă orice ţintă.

La începutul acestui an, Agenția de Informații pentru Apărare a transmis că China este „pe punctul de a prezenta unele dintre cele mai moderne sisteme de armament din lume". „Această armă clarifică cu siguranță lucrurile în ceea ce privește nivelul amenințărilor pentru forțele americane din regiune", a declarat pentru Business Insider Ian Williams, directorul adjunct al proiectului de apărare împotriva rachetelor de la Centrul de Studii Strategice și Internaționale.

„Este destul de clar ce vrea China să facă cu ele", a explicat el. „Vor să poată amenința forțele dislocate de SUA în regiune, astfel încât să aibă un avantaj clar într-un conflict foarte rapid și dur, dacă se ajunge la asta", mai spunea expertul.

,,Rachetele hipersonice Zircon dezvoltate de Rusia sunt considerate de întreaga lume varianta rusă a Dongfeng 17", scrie Sina Military, precizând că ambele rachete sunt considerate a fi similare, în timp ce racheta chineză a apărut mult mai devreme decât racheta rusească Zircon.

Publicația notează că Rusia a creat o versiune navală a rachetelor hipersonice DF-17

Agenția de presă TASS a precizat, pe 12.03.2019, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial rus, că, la sfârșitul anului 2019, racheta hipersonică Zircon va fi lansată, pentru prima dată, de la bordul fregatei Amiral Gorshkov.

Televiziunea de stat rusă a precizat că racheta hipersonică Zircon este arma pe care președintele rus Vladimir Putin o poate alege să lovească orașele americane în caz de război nuclear.

Experții militari ruși susțin că niciun sistem modern de apărare împotriva rachetelor nu poate intercepta noua rachetă rusă. Racheta hipersonică de croazieră Zircon este concepută pentru a lovi nave, dar și ținte aflate la sol.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, declara la începutul acestui an ca racheta hipersonică Zircon va avea o viteză de 9 Mach-uri și o distanță de zbor de peste o mie de kilometri. Cu aceasta vor fi dotate navele și submarinele militare, atât cele de perspectivă, cât și cele care se află în construcție.

Propagandistul lui Putin, Dmitry Kiselev, gazda programului principal săptămânal "Vesti Nedeli", a arătat la televiziunea națională rusă, în luna febroarie a acestui an, o hartă a Statelor Unite, expunând diferitele ținte pe care Moscova le-ar putea bombarda, în cazul declanşări unei crize nucleare.

Kiselyov a avertizat, pe de altă parte, că racheta hipersonică Zircon ar putea atinge aceste obiective în mai puțin de cinci minute, dacă sunt lansate de pe submarinele rusești.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel