Putin ar fi de acord cu o încetare a focului în Ucraina pe timpul Jocurilor Olimpice: “Va depinde de interesele Rusiei și de situația de pe câmpul de luptă”

Ionel Copcea |
Data publicării:
președintele Rusiei, Vladimir Putin, gesticulează în timpul unei vizite la o bază militară din regiunea Ryazan din Rusia. Sursa foto: Kremlin.ru.
președintele Rusiei, Vladimir Putin, gesticulează în timpul unei vizite la o bază militară din regiunea Ryazan din Rusia. Sursa foto: Kremlin.ru.

Agenția de presă slovacă TASR a informat, pe 18.03.2024, preluând o știre de la agenția germană DPA, că, în cursul nopții de duminică spre luni, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că este în favoarea unei încetări a focului în Ucraina în timpul viitoarelor Jocuri Olimpice de la Paris. Anterior, în timpul weekendului, președintele Franței, Emmanuel Macron, declarase, în cadrul unui interviu acordat Televiziunii ucrainene, că Parisul intenționează să facă apel la Moscova ca să accepte un armistițiu pe parcursul desfășurării Olimpiadei, care va avea loc în perioada 26 iulie - 11 august.

La o conferință de presă organizată seara târziu, pe 17 martie, Putin a spus că nu a auzit de o astfel de propunere din partea președintelui Macron. “În orice caz, ne vom baza întotdeauna pe interesele Rusiei și pe situația de pe câmpul de luptă”, a spus șeful Kremlinului.

După cum a reamintit DPA, Comitetul Olimpic Internațional (CIO) dorește să le permită sportivilor din Rusia și Belarus să participle la Jocurile Olimpice din iulie și august ca sportive neutri, în condiții stricte. CIO a interzis inițial Rusia și aliatul său, Republica Belarus, de la evenimentele sportive internaționale, după ce Moscova a lansat invazia militară în Ucraina în februarie 2022.

Comentariul autorului: În general, în Federația Rusă este respectat spiritul olimpic. Acest lucru a fost demonstrat chiar la începerea “operației militare speciale” din Ucraina, când declanșarea ostilităților a fost amânată după data de 20 februarie 2022, când s-au încheiat Jocurile Olimpice de iarnă, desfășurate în China. Deși inițial serviciile de informații occidentale anunțaseră datele de 15 și respectiv 16 februarie pentru debutul invaziei militare a Rusiei, acest lucru nu s-a întâmplat.

Probabil că, de această dată, suspendarea confruntărilor chiar va depinde de evoluțiile de pe front. Astfel, partea rusă va cântări dacă își va permite să acorde un răgaz armatei ucrainene, care ar putea fi folosit pentru refacerea forțelor și completarea rezervelor primite din Occident. Dacă se va considera că o pauză de aproximativ trei săptămâni nu va afecta în mod iremediabil interesele rusești, atunci va fi acceptată încetarea focului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel