Putin a susținut prima conferință anuală de presă de la invazia din Ucraina: ”Va fi pace când ne vom atinge obiectivele”

Cătălin Costea |
Data publicării:
Foto: Vladimir Putin, Kremlin.ru
Foto: Vladimir Putin, Kremlin.ru

Vorbind astăzi 14 decembrie, la tradiționala conferință de presă de la sfârșitul anului, președintele rus Vladimir Putin, care deține puterea de aproape 24 de ani și care și-a anunțat săptămâna trecută candidatura pentru un nou mandat, a fost întâmpinat cu aplauze la intrarea în sală.

Putin nu și-a susținut obișnuita conferință de presă anul trecut, după ce armata rusă nu a reușit să cucerească Kievul, iar trupele ucrainene au recuperat o mare parte a teritoriului din sud și est.

Dar, întrucât președintele ucrainean Volodimir Zelenski este foarte activ, forțat fiind să pledeze pentru mai mult ajutor de la SUA, pe fondul contraofensivei care stagnează și al sprijinului occidental fracturat, Putin a decis să se confrunte încă o dată cu mass-media, deși întâlnirea este puternic coregrafiată și este mai mult un spectacol decât o informare corectă în fața poporului.

A fost prima dată când Putin, care și-a limitat puternic interacțiunea cu mass-media străină, s-a confruntat cu întrebări de la jurnaliştii occidentali de când au început luptele din Ucraina. Cetăţenii obişnuiţi au avut şansa de a trimite întrebări alături de cele ale jurnaliştilor, iar presa de stat rusă a declarat că cel puţin 2 milioane dintre ele au fost trimise în avans.

Președintele rus a declarat că nu va exista pace în Ucraina până când Kremlinul nu își va atinge obiectivele, care rămân neschimbate după aproape doi ani de lupte soldate cu zeci de mii de morți de ambele părți.

„Va fi pace când ne vom atinge obiectivele”, a spus Putin, repetând o linie frecventă a Kremlinului. „Victoria va fi a noastră.”

Președintele rus a recunoscut că trupele ucrainene au reușit să realizeze un cap de pod pe malul stâng al Niprului în regiunea Herson. Potrivit acestuia, Forțele Armate ucrainene încearcă să pătrundă pe malul stâng al Niprului pentru a ajunge în Crimeea. Însă Putin consideră că este bine ca trupele ruse „să nu-i împingă de acolo”, deoarece în această operație este implicată elita armatei ucrainene, „trimisă acolo fără rațiune”, inamicul având „zeci de morți și răniți” în timp ce trupele ruse au doar „pierderi sanitare”.

În același timp, potrivit șefului de la Kremlin, forțele ruse își consolidează pozițiile pe întreg frontul din Ucraina.

„Aproape pe tot parcursul liniei de contact, forțele noastre armate, să spunem cu modestie, își îmbunătățesc pozițiile, aproape toate sunt într-un stadiu activ de acțiune și există o îmbunătățire a poziției trupelor noastre de-a lungul timpului”, a declarat acesta, profitând de ocazie pentru a sublinia că „inamicul a anunțat o contraofensivă mare, dar nu a realizat nimic nicăieri”.

El a susținut că Kievul își sacrifica trupele pentru a arăta un oarecare succes sponsorilor săi occidentali, întrucât caută mai mult ajutor. „Cred că este stupid și iresponsabil din partea conducerii politice a țării, dar este treaba lor”, a punctat acesta.

Conferința de presă a început cu întrebări despre Ucraina și a evidențiat îngrijorările multor cetățeni ruși cu privire la un alt val de mobilizare.

„Nu este nevoie” de mobilizare pentru Ucraina acum, a spus Putin, pentru că 1.500 de bărbați sunt recrutați în fiecare zi. Până miercuri seara, 486.000 de soldați au semnat un contract cu armata rusă, a spus el, după ce anterior precizase că există “acolo” aproximativ 617.000 de militari ruși, dintre care aproximativ 244.000 de militari care au fost chemați să lupte alături de forțele profesioniste.

Președintele rus a reiterat că obiectivele Moscovei în Ucraina — „denazificarea, demilitarizarea și un statut neutru” al Ucrainei – rămân neschimbate.

În timpul conferinței de presă, acesta a părut calm și relaxat. Apariția sa a vizat cu precădere publicul intern și a reprezentat o oportunitate pentru a apărea implicat personal în rezolvarea problemelor rușilor obișnuiți și de a-și consolida autoritatea înainte de alegerile din 17 martie.

Răspunzând la o întrebare despre ce sfat și-ar fi dat când și-a început primul mandat, în 2000, dacă ar fi avut experiența de acum, Putin a spus că s-ar fi avertizat privind „naivitatea și încrederea excesive în ceea ce privește așa-zișii noștri parteneri”.

Putin a fost întrebat de o versiune a lui însuși de  inteligență artificială, vorbind cu fața și vocea sa, dacă folosește dubluri - un subiect de speculații intense în special în mediul online. Putin a respins afirmația.

„Doar o singură persoană ar trebui să arate ca mine și să vorbească cu vocea mea – acea persoană o să fiu eu”, a spus el aparent amuzat: „Apropo, acesta este primea mea dublură”.

În cadrul conferinței au fost puse multe întrebări cu caracter intern rus, de la creșterea prețului ouălor până la costul drumurilor cu taxă,

Deși conferința de presă este intens coregrafiată, unele întrebări puse pe internet -- pe care Putin s-a făcut că nu le vede și la care nu a răspuns -- par să fi scăpat cenzurii, apărând pe ecranele din jurul sălii.

"Domnul. Președinte, când va fi Rusia adevărată la fel ca cea de la televizor?” s-a scris într-un mesaj text care părea că se referă la controlul de către Kremlin asupra mass-mediei care îl prezintă pe Putin într-o lumină pozitivă, trece peste problemele țării și evidențiază doar realizările.

Într-un alt mesaj scăpat, un cetățean rus se întreba „când președintele nostru va acorda atenție propriei țări? Nu avem educație, nici îngrijire medicală. Abisul este în față.”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel