Puterea militară a SUA e de necontestat. „Un război între Rusia și NATO s-ar termina în trei zile”

Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook
Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook

Încă de la invadarea brutală a Ucrainei pe 24 februarie 2022 au existat numeroase temeri cu privire la extinderea conflictului și implicarea directă în război a NATO - cea mai puternică alianță militară din istoria omenirii -.

NATO, și mai ales SUA ca parte a Alianței, au oferit sprijin imens Ucrainei, fără să se implice în conflict. 

Președintele Joe Biden a avertizat Rusia că dacă va ataca Ucraina, SUA vor oferi sprijin Kievului pentru a respinge agresiunea, lucru care s-a și întâmplat.

Fără să intervină direct în conflict, ajutorul militar al SUA acordat Ucrainei s-a ridicat la peste 19 miliarde de dolari.

Eșecul așa-zisei „operații speciale militare” a Rusiei în Ucraina s-a văzut încă din primele zile, Armata rusă eșuând operațiunea fulger care avea ca scop înlocuirea rapidă a conducerii politice a Ucrainei, operațiunea transformându-se într-un adevărat război care durează de aproape 10 luni.

După eșecul prime faze, Armata rusă s-a retras și s-a axat pe sud-estul Ucrainei, unde a ocupat o mare parte din teritorii pe care apoi le-a anexat ilegal. Contraofensiva fulgerătoare a Ucrainei, care a beneficiat treptat de sisteme de armament occidentale, tot mai multe și mai moderne, a împins mult liniile ruse, forțele de ocupație fiind nevoite să se retragă din mai multe regiuni anexate. Cea mai dureroasă retragere a fost în Herson, unde rușii au fost nevoiți să se retragă pe malul celălalt al fluviului Nipru. Ca urmare a situației dificile militare, președintele rus a decretat o mobilizare parțială aruncând pe front aproximativ 300.000 de rezerviști pentru a stabiliza frontul.

Dificultățile majore de logistică, dar și de coordonare, coroborat cu slaba pregătire și cu un număr uriaș de tehnică militară pierdută de ruși, au dus la prăbușirea mitului Armatei Roșii invincibile. 

 

„Un război între Rusia și NATO s-ar termina în trei zile”

 

Congresmanul republican  Adam Kinzinger a declarat pe o rețea de socializare că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord ( NATO ) ar putea învinge Rusia în doar trei zile.

Kinzinger a făcut această afirmație pe Twitter, în momentul în care a răspuns unui utilizator al rețelei care se întreba de ce NATO nu a învins încă Rusia.

„Sper că aceasta e o glumă. NATO vs. Rusia ar fi o operațiune care ar dura trei zile”, a răspuns congresmanul republican.

Kinzinger, un republican din Illinois, a analizat cum crede el că ar fi un conflict NATO-Rusia, răspunzând la un tweet în care se întreba de ce NATO nu a învins încă Rusia.

Adam Kinzinger e unul din cei mai importanți susținători ai Ucrainei în Congresul american, având de multe ori poziții ferme în ceea ce privește ajutarea Ucrainei pentru a face față agresiunii ruse. El a condamnat în repetate rânduri „genocidul din Ucraina” pus în practică de forțele ruse de ocupație.

 

Nicu Fălcoi: Excluzând armele nucleare, un conflict convențional cu Rusia ar fi o defilare pentru NATO

 

2. Sursă foto... (parasutisti-sua-us-army_70366500.jpg)

Sursă foto: 82nd Airborne Division

O poziție similară a avut-o și Nicu Fălcoi, deputat din partea USR, fost pilot de supersonice și membru al Comisiei pentru Apărare.

În cadrul emisiunii Obiecitv EuroAtlantic difuzată de DefenseRomania, fostul pilot militar român spune că dacă ar fi să excludem armele nucleare, NATO „ar defila” într-un ipotetic conflict convențional cu Rusia.

Fălcoi refuză să creadă că regimul de la Kremlin ar putea lua o decizie atât de irațională încât să atace un stat membru NATO, decizie care ar duce implicit la activarea celebrului Articol 5 al Trantatului de la Washington care presupune intrarea în război a celei mai puternice alianțe militare din istorie. Și, consideră deputatul român, dacă ar fi să excludem armele nucleare, un război între NATO - care reprezintă jumănate din economia lumii - și Federația Rusă ar fi o defilare pentru aliați.

„Eu refuz să mă gândesc că Rusia ar îndrăzni să atace orice membru NATO pentru că atunci ar intra într-un conflict deschis cu Alianța. Ori în acest moment, excluzând armele nucleare, cred că forțele armate ale NATO sunt net superioare din absolut toate punctele de vedere Armatei ruse și ar fi o defilare un astfel de conflict”, preciza în vara acestui an, Nicu Fălcoi.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel