PSRL-1, versiunea americană a lansatorului portabil sovietic de grenade antitanc RPG-7, se potrivește perfect trupelor ucrainene

Cătălin Costea |
Data publicării:

Militarii ucraineni din Bahmut au fost văzuți la începutul lunii martie utilizând o versiune americană modificată a cunoscutului lansator portabil de grenade antitanc RPG-7 de producție sovietică. Denumit PSRL-1 (Precision Shoulder-fired Rocket Launcher-1), lansatorul portabil este produs de compania AirTronic USA din Texas de regulă pentru export în țările aliate sau partenere ale SUA obișnuite cu armamentul sovietic, iar din postările de pe rețelele sociale acesta pare să aibă o prezență mai mult decât simbolică pe frontul din Ucraina.

 

În 2009, AirTronic USA a prezentat versiunea sa modernizată a RPG-7, denumită RPG-7USA, care a fost dezvoltat ulterior în PSRL-1. Lansatorul a urmat  până în 2015 un program de înregistrare în cadrul Comandamentului pentru Operații Speciale din SUA, iar la jumătatea anului 2016 PSRL-1 a intrat în producție.

În comparație cu RPG-7V2, PSRL-1 este fabricat din oțel de calitate (cu conținut ridicat de carbon - 4140/4150) pentru a rezista la peste 1.000 de lansări, este puțin mai ușor la (6,35 kg, neîncărcat și fără dispozitiv optic de ochire), este prevăzut cu șină pentru accesorii și se poate demonta în două bucăți pentru transport compact.

Producătorul susține o probabilitate de lovire de 90% la 800 de metri cu dispozitivul standard de ochire, iar prin utilizarea muniției ghidate raza de acțiune poate fi extinsă până la 2.000 de metri.

Deși lansatoarele AirTronic au fost concepute să fie compatibile cu muniția sovietică pentru RPG-7, compania americană produce și propria muniție asupra căreia deține drepturi intelectuale exclusive.

Există trei variante de muniție: SR-H1, un focos antitanc puternic exploziv (HEAT) de 93 mm și 3,82 kg capabil să străpungă armura omogenă laminată (RHA) de 500 mm; SR-T1, un focos inert de 93 mm și 3,82 kg, de antrenament, care nu afectează armura, respectiv SR-T2, un focos inert de 70 mm și 2,12 kg, de asemenea de antrenament și fără capacitate distructivă.

Armele antitanc sunt esențiale în conflictul din Ucraina, unde niciuna dintre părți nu este capabilă să asigure un sprijin aerian eficient datorită prezenței ridicate a sistemelor de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune.

Primele vânzări confirmate către Forțele Armate ale Ucrainei au fost efectuate în 2017. AirTronic nu a făcut publice detalii specifice cu privire la numărul de unități PSRL-1 livrate Ucrainei, dar în presa locală au apărut la un moment dat informații că, în 2018, Garda Națională a primit un prim lot de 500 de lansatoare de grenade antitanc PSRL-1 fabricate în SUA. Nu se știe câte au mai fost primite între timp sau de la începutul invaziei ruse, însă se cunoaște că cel puțin unul a fost capturat de forțele ruse.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel