Propagandă rusă: 'Un F-15 al SUA s-a prăbușit încercând să intercepteze avioane rusești'

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Un incident nefericit din vara acestui an de folosit de media rusă ca insturment de dezinformare. Este vorba despre prăbușirea unui avion american F-15.

Pe 15 iunie un F-15 s-a prăbușit la scurt timp după ce a decolat de la Baza Aeriană RAF Lakenheath din Suffolk, estul Angliei. Avionul a dispărut de pe radar deasupra Mării Nordului.

Aparatul, de tipul F-15C Eagle, decolase de la Baza Aeriană britanică Lakenheath din Suffolk, și s-a prăbușit în mare în jurul orei locale 09:40 (08:40 GMT), pe data de 15 iunie.

Din păcate, pilotul avionului F-15C nu a supraviețuit.

Pornind de la acest context tragic, începe propaganda rusă. 

Un raport al revistei Forțelor Aeriene ale SUA, Air Force Magazine, publicat pe data de 23 noiembrie, precizează că s-a ajuns la concluzia că tragedia din iunie s-a produs dintr-o eroare de pilotaj.

Mai exact, pilotul avionului de vânătoare, concentrat să efectueze o interceptare în cadrul unui antrenament, a pierdut controlul aeronavei, iar coroborat cu condițiile meteo nefavorabile, avionul s-a prăbușit.

Se precizează cât se poate de clar că incidentul a avut loc în cadrul unui exercițiu. Mai mult, aflăm din concluziile raportului preliminar cu privire la prăbușirea aeronavei F-15 că la exercițiu au participat nu mai puțin de nouă aeronave de tipul F-15C și una de tipul F-15D care a jucat rolul „adversarului”. Acestea sunt date oficiale, iar raportul explică și modul în care s-a produs tragedia.

 

'Avionul american F-15 s-a prăbușit în timp ce încerca să intercepteze aeronave rusești'. Un fake news din titlu

 

Totuși, rușii încearcă să inducă o altă versiune. Un articol pe un portal de tip mai mult blog, cel puțin îndoielnic, Infosmi.net, promovat prin sistem de cross de mai cunoscutul site rusesc Smi2, precizează în titlu că: „Avionul american F-15 s-a prăbușit în timp ce încerca să intercepteze aeronave rusești”.

Textul are din start lacune mari. Se precizează că aeronava F-15 care s-a prăbușit în iunie a căzut în Marea Mediterană. Autorul, un oarecare Arseny Glady, semnează textul și oferă date corecte din raport, dar își contrazice titlul. Dacă din titlu avionul F-15 s-a prăbușit încercând să intercepteze avioane rusești, acum aflăm că era un exercițiu în care era simulată interceptarea aeronavelor rusești. În orice caz raportul publicat de Air Force Magazine nu specifică niciun cuvânt despre Rusia sau aeronave rusești.

Se induce astfel o falsă idee, mai ales în titlul materialului, că un F-15 american s-a prăbușit în timp ce încerca să intercepteze avioane militare rusești (!).

Precizăm că avionul în cauză care s-a prăbușit pe 15 iunie a fost complet distrus. Pagubele se ridică la aproximativ 45 de milioane de dolari.




DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel