Propaganda iraniană susține că Teheranul va dezvălui în curând o nouă versiune a sistemului antiaerian "Bavar 373", superioară modelului rusesc "S-400"

Nicolae Iordan / 24 aug 2021 / 16:34

Un general iranian a declarat că Iranul va dezvălui, în curând, cea mai nouă versiune a sistemului de apărare antirachetă "Bavar 373", care va deveni astfel superior modelului rusesc "S-400".

Fostul șef al Organizației Aerospațiale din Ministerul iranian al Apărării, generalul Mehdi Farahi, a declarat (22.08) că experții locali dezvoltă o nouă generație a sistemului "Bavar 373", care va fi prezentat în curând și care are performanțe superioare modelului rusesc "S-400".

Generalul iranian a subliniat progresele realizate de Republica Islamică în producția de rachete, afirmând că țara sa a fabricat combustibili lichizi speciali pentru rachete, acestea putând astfel fi depozitate pentru perioade mai lungi de timp.

Iranul a prezentat "Bavar 373" în august 2019. Acesta este un sistem mobil de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune lansat în august 2016. Iranul l-a descris la acel moment ca fiind similar cu sistemul rusesc de rachete "S -300".

Sistemul Bavar are un radar de detectare a țintei în bandă S (2-4 GHz) și un radar de control al focului în bandă X (8-12 GHz, cu rază scurtă de acțiune) pentru ghidarea rachetelor. Ambele sunt radare active cu scanare ,de tip AESA.

Potrivit surselor iraniene, “Bavar” poate detecta ținte aeriene la o distanță de peste 300 km, urmărește continuu ținta de la o distanță de aproximativ 250 km și o poate distruge de la 200 km, însă în cazul avioane stealth aceste distanțe sunt reduse semnificativ. Se precizează că “Bavar 373” utilizează un radar denumit "Meraj-4" pentru controlul focului la distanțe lungi și că poate lovi ținte aeriene care zboară la altitudini de până la 30 kilometri.

De asemenea, iranienii susțin că sistemul deține capabilități de contramăsuri electronice, imclusiv împotriva bombelor electromagnetice și rachetelor antiradar.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy