Proiecție formidabilă de forță în fața Rusiei: 5 portavioane, inclusiv „bijuteria” SUA USS Gerald Ford, pentru prima dată în Mediterană

Cele cinci portavioane aliate care au operat împreună în Europa: SS Gerald R. Ford, FS Charles de Gaulle, HMS Queen Elizabeth, ITS Cavour, USS George H.W. Bush (CVN-77). Foto colaj: USNI News
Cele cinci portavioane aliate care au operat împreună în Europa: SS Gerald R. Ford, FS Charles de Gaulle, HMS Queen Elizabeth, ITS Cavour, USS George H.W. Bush (CVN-77). Foto colaj: USNI News

NATO a efectuat recent o demonstrație de forță fără precedent în fața amenințărilor ruse la securitatea Alianței Nord Atlantice. Nu mai puțin de cinci portavioane au condus grupuri de luptă în cadrul unor exerciții majore ce au arătat interoperabilitatea celei mai puternice alianțe militare din istorie.

Ambasadorul Baiba Braze, assistant Secretary General for Public Diplomacy, NATO, în cadrul Aspen Bucharest Forum 2022, a vorbit despre războiul neprovocat generat de Rusia în Ucraina și despre modul în care Alianța se adaptează și traversează un proces major de transformare în contextul noilor amenințări.

„Săptămâna trecută, a fost pentru prima oară când cinci grupuri de luptă conduse de portavioane s-au aflat în Marea Mediterană sub comandă NATO. Demonstrează o proiecție de forță care se întinde pe întregul teritoriu al Alianție Nord Atlantice. Înseamnă putere, rapiditate, adaptabilitate de a identifica și contracara orice amenințare”, a precizat aceasta, în cadrul evenimentului în care DefenseRomania a fost partener media.

Fără să le numească Braze a făcut referire la portavioanele americane USS George Bush și noul USS Gerald Ford, cea mai scumpă și mai mare navă de luptă din lume, dar și la Queen Elizabeth din Marea Britanie, Cavour din Italia și Charles de Gaulle din Franța.

Toate cele cinci portavioane au efectuat recent exerciții comune cu scopul de a demonstra interoperabilitatea NATO.

Așa cum a anunțat inițial Pentagonul, grupurile de luptă ale celor două portavioane americane au operat în Oceanul Atlantic de Nord, Marea Nordului, dar și în Marea Mediterană.

Și, se pare că potrivit oficialilor NATO, în secvența desfășurată în Mediterană, a fost pentru prima dată când 5 grupuri de luptă aliate conduse de portavioane aliate s-au aflat în Mediterană. 

E o demonstrație de forță fără precedent după agresiunea rusă în Ucraina.

Pe lângă portavioanele în sine, navele au fost însoțite de un grupuri de luptă navale formate la rândul lor din distrugătoare, fregate, submarine, nave de alimentare, nave de muniție etc. Practic, pe lângă mobilitatea în ceea ce privește deplasarea, forța militară a unui grup de luptă condus de un portavion e cu adevărat impresionantă.

2. Portavionu... (gerald-ford_73411700.jpeg)

Portavionul american USS Gerald R. Ford, cea mai scumpă și modernă navă de luptă construită vreodată. Foto: US Navy

 

NATO și-a demonstrat capacitățile de interoperabilitate și descurajare după agresiunea Rusiei în Ucraina

 

Baiba Braze a subliniat că demonstrația de forță din aceste zile a fost un test pentru interoperabilitatea din cadrul NATO, în care alianța și-a testat capacitățile de apărare inclusiv antiaeriene. Totodată, acțiunile militare ale NATO au ca obiectiv descurajarea, NATO fiind o alianță defensivă.

„Le transmitem permanent adversarilor noștri, da, ne antrenăm împreună constant pentru a descuraja”, a mai transmis 

Ea a precizat că „NATO trece printr-o mare transformare” iar „secretarul general al NATO și secretarul general adjunct Mircea Geoană au vorbit despre acest lucru ieri”.

„E o perioadă de tranziție care a început în 2014. Războiul a început atunci”, a adăugat înaltul oficial NATO care amintește că Alianța e comprehensivă și la nivel de intelligence militar există o colaborare extrem de strânsă pentru a înțelege amenințările privind securitatea, nu doar cele generate de Rusia, dar și cele ale grupărilor teroriste.

„Ieri am discutat în cadrul reuniunii miniștrilor de Externe ai NATO despre provocările de securitate, nu doar cele ruse. Unitatea pentru a continua să sprijinim Ucraina e de neclintit. Vom face tot ce e nevoie pentru a ne asigura că Ucraina va câștiga războiul iar securitatea statelor noastre și populația NATO vor fi protejate. Rusia e cea care subminează securitatea în statele NATO, inclusiv prin politicile sale energetice”, a conchis Baiba Braze.

CITEȘTE ȘI: „Setea” Chinei de a construi portavioane e îngrijorătoare. Beijingul țintește primul său portavion nuclear

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel