Programul militar Mobile Protected Firepower (MPF): Viitorul tanc uşor al armatei SUA intră în producţia de serie

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania General Dynamics Land Systems (GDLS) a început în noiembrie 2022 asamblarea primului tanc uşor pentru armata americană, dezvoltat ca parte a programului Mobile Protected Firepower (MPF). In vara anului terecut, Armata SUA a anunțat că GDLS a câștigat competiția pentru programul Mobile Protected Firepower și i s-a atribuit un contract în valoare de 1,14 miliarde USD pentru a produce primele 96 de tancuri uşoare Griffin II.

După cum informează Army Times, după mai bine de patru decenii Armata SUA ar urma să primească un nou tanc uşor. Astfel, programului Mobile Protected Firepower (MPF) este menit să îmbunătățească mobilitatea și puterea de foc pe câmpul de luptă.

MPF ar putea îmbunătăţi puterea de foc a unităţilor de infanterie și ar putea umple un gol pe care U.S. Army îl are din 1996, când tancul ușor M551 Sheridan a fost retras oficial fără a exista un înlocuitor pentru acesta.

Tancul uşor dezvoltat în cadrul programului Mobile Protected Firepower (MPF) are un design cu totul nou - este o nou platforma construită de la zero - a declarat Kevin Vernagus, directorul GDLS. Potrivit lui Vernagus tancul uşor dezvoltat de GDLS dispune la interior de comenzi asemănătoare unui tanc Abrams.

Este de aşteptat că U.S. Army să aloce aproximativ 6 miliarde de dolari pe parcursul procesului de achiziție petru toate tancurile dezvoltate în cadrul MPF. 

Estimările sugerează că tot programul Mobile Protected Firepower (MPF) - de la procesul de producţie şi până la mentenanţa - se va ridica la aproximativ 17 miliarde de dolari.

Primele tancuri uşoare ar urma să fie livrate către U.S. Army până la sfârșitul anului 2023. Cu toate acestea, contractul stipulează că armata are voie să achiziționeze până la 70 de unități suplimentare pe parcursul primei etape a producţiei de serie, pentru un total de peste 1,1 miliarde de dolari.

Pentru ''tancul usor'', dezvoltat în cadrul programului Mobile Protected Firepower (MPF), GDLS a concurat cu BAE Systems. Astfel, General Dynamics a livrat 12 prototipuri ale unui tanc uşor care vor fi evaluate şi testate de soldații Diviziei 82 Aeropurtată. 

U.S. Army intenționează să cumpere 504 vehicule menite să rămână în inventarul serviciului timp de cel puțin 30 de ani. Cea mai mare parte a achiziției ar trebui să fie finalizată până în 2035.

Griffin II este soluţia pe care compania General Dynamics a propus-o pentru programul Mobile Protected Firepower şi cea care a fost declarată câştigătoare în fața tancului ușor M8 Buford - dezvoltat de  BAE Systems.

General Dynamics a introdus conceptul de tanc ușor Griffin II la expoziţia de armament AUSA 2018. La momentul respectiv a fost prezentată o versiune a lui Griffin III cu un tun 50 mm. Mai târziu, General Dynamics a prezentat o altă versiune a lui Griffin, cea cu tunul de 105 mm (Griffin II). Pe această versiune se poate instala chiar şi un tun de 120 mm, iar masa totală a tancului ajunge la aproximativ 38 de tone.

Una dintre caracteristicile cheie care au ajutat GDLS să câștige contractul de 1,14 miliarde de dolari este șasiul ușor construit pe platforma vehicului blindat  ASCOD, care pentru piața americană a fost dezvoltată sub numele de Griffin. Chiar în timpul testelor s-a acordat atenție acestui fapt, constatându-se că tancul dezvoltat de GDLS este mult mai ușor, mai rapid și mai mobil decât cel propus de BAE Systems, care este M8 Buford.

Noul tanc ușor al armatei americane va fi echipat cu un tun XM35 de 105 mm. Griffin II va dispune de o turela GDLS de ultimă generație, precum și cea mai recentă versiune a sistemului de control al focului [FCS], dezvoltat tot de GDLS și integrat deja pe versiunile Abrams SEPv3 și SEPv4.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel