Programul militar Mobile Protected Firepower (MPF): U.S. Army l-a prezentat oficial pe fratele mai mic al M1A2 Abrams, tancul uşor M10 Booker

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

După ce compania General Dynamics Land Systems (GDLS) a câștigat oficial contractul pentru dezvoltarea unui tanc ușor în cadrul programului militar american Mobile Protected Firepower (MPF) al Pentagonului, vehiculului i-a fost atribuit numele M10 Booker.

 

Și, în ciuda faptului că firma a primit deja un contract de producție în ritm redus în valoare de 1,14 miliarde de dolari, cu un plan de formare a primului batalion până la sfârșitul anului 2024 sau începutul anului 2025, finanțarea programului a fost rapid majorată.

Concret, General Dynamics a primit recent încă 257 de milioane de dolari de la Pentagon pentru a achiziționa sistemele de arme care urmează să fie instalate pe primele tancuri uşoare M10 Booker.

Astfel, valoarea totală pentru pregătirea producției în masă a noului vehicul, care este clasificat oficial ca ''vehicul de luptă'', deși este un ''tanc ușor'', este deja de 1,4 miliarde de dolari. Cu toate acestea, este corect să spunem că această sumă include şi bugetul alocat la început pentru dezvoltarea tancului.

M10 Booker, cunoscut anterior sub numele de Mobile Protective Firepower (MPF), este un nou vehicul de luptă pe șenile al armatei americane care a fost proiectat și dezvoltat de compania americană GDLS (General Dynamics Land Systems) pentru a spori capacitățile de luptă pentru brigăziile de infanterie a armatei americane.

Este dificil ca M10 Booker să fie considerat un vehicul militar complet nou, creat de la zero. Șasiul tancului ușor este identic cu cel al transportorul blindat de trupe ASCOD de la General Dynamics, care este folosit şi de IFV-urile Pizarro, Ulan și Ajax. Sistemul de control al focului și o serie de alte componente sunt aceleaşi pe care le găsim şi pe tancul M1A2 Abrams SEPv3.

Numele pus de U.S. Army  acestui tanc uşor onorează doi soldați americani care au murit la 60 de ani diferenţă unul de celălalt, dar care au servit SUA "cu abnegație în timpul unor vremuri de mare conflict", a precizat armata americană într-un comunicat.

Cel mai nou vehicul al armatei SUA a fost anunțat în cadrul unei festivități de celebrare a celei de-a 248-a aniversări a U.S. Army la Muzeul Național al Armatei SUA de la Fort Belvoir, potrivit Army Public Affairs.

Numele pus acestui tanc îl onorează pe soldatul Robert D. Booker, care a primit ''Medalia de Onoare'', care a murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precum și pe sergentul Stevon A. Booker, care a murit din cauza rănilor suferite în Irak.

Este de aşteptat că U.S. Army să aloce aproximativ 6 miliarde de dolari pe parcursul procesului de achiziție petru toate tancurile dezvoltate în cadrul MPF. 

Estimările sugerează că tot programul Mobile Protected Firepower (MPF) - de la procesul de producţie şi până la mentenanţa - se va ridica la aproximativ 17 miliarde de dolari.

Primele tancuri uşoare ar urma să fie livrate către U.S. Army până la sfârșitul anului 2023. Cu toate acestea, contractul stipulează că armata are voie să achiziționeze până la 70 de unități suplimentare pe parcursul primei etape a producţiei de serie, pentru un total de peste 1,1 miliarde de dolari.

Pentru ''tancul usor'', dezvoltat în cadrul programului Mobile Protected Firepower (MPF), GDLS a concurat cu BAE Systems.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel