Programul miliar Ozgur: Până la primirea unui răspuns din SUA pentru achiziţia de noi avioane F-16, Turcia a decis să-şi modernizeze singură actuala flotă de F-16

S.I. Catalin |
Data publicării:
Avioane F-16 ale Turciei. Foto: Ministerul Apărării de la Ankara
Avioane F-16 ale Turciei. Foto: Ministerul Apărării de la Ankara

Se pare că Turcia nu se va limita la modernizarea avioanele F-16 Block 30. Potrivit jurnaliștilor turci care îl citează pe șeful Directoratului Industriilor de Apărare a Turciei (SSB), Ismail Demir, avioanele F-16 Block în configuraţiile Block 40 și Block 50 vor fi, de asemenea, supuse unei modernizări la standardul Block 70.

Un proiect de modernizare a flotei existente de avioane F-16 a Forţelor Aeriene Turce este cunoscut sub numele de Ozgur [ÖZGÜR]. Până acum, se știa că, cu participarea industriei aeronautice locale, Turcia va moderniza avioanele F-16 Block 30 învechite.

Într-o declarație pentru CNN Turkiye, șeful Directoratului Industriilor de Apărare a Turciei (SSB), Ismail Demir, a anunțat o extindere a domeniului de aplicare a proiectului, care implică şi avioanele F-16 Block 40 și Block 50. De fapt, aceasta este prima declarație oficială care vizează direct viitorul avioanelor F -16 Block 40 și F-16 Block 50.

Turcia speră să achiziționeze încă cel puțin 40 de avioane de luptă F-16 Block 70 de la Lockheed Martin. Până acum, însă, acest interes nu a coincis cu unele atitudini politice de la Washington. Există încă reticenţe în SUA față de aprobarea unui astfel de acord, deși săptămâna trecută au existat apeluri din partea cercurilor militare și politice de la Washington pentru ca procesul de vânzare să fie realizat.

Ankara, la rândul său, se pregătește să își modernizeze flota F-16 existentă cu fonduri proprii. La începutul lunii martie, Turcia a anunțat că va lua în considerare propunerea înaintată pentru achiziționarea de noi F-16, existând posibilitatea ca aceasta să fie retrasă. 

Programul Ozgur are în vedere o modernizare extinsă a flotei existente de avioane F-16 a Forţelor Aeriene Turce Programul prevede ca avioanele F-16 în versiunea Block 30, 40 și 50 vor primi un cockpit digital complet nou. O parte esențială a modernizării va fi integrarea unui echivalent produs pe plan local al Link 16 - principalul sistem de comunicații instalat pe avioanele NATO care funcționează pentru a recunoaște alte sisteme ca fiind "friend-foe".

Noul F-16 Block 70 dispune de un sistem de avertizare atunci când aeronava se apropie periculos sol - care se numește Digital Terrain System. Programul Ozgur presupune, de asemenea, ca industria aeronautică turcă să lucreze la o versiune proprie a Digital Terrain System  pentru a fi integrată pe flota de avioane F-16 a Forţelor Aeriene Turce.

Sunt prevăzute integrarea hărților digitale și compatibilitatea NVIS internă/externă. Noile capabilități GPS și ASELPOD vor fi, de asemenea, actualizate. Bineînțeles, cea mai mare parte a întregului proces de modernizare din cadrul programului va fi integrarea noului radar turcesc AESA.

Cu toate acestea, modernizarea nu va afecta doar software-ul și hardware-ul aeronavei. Se zvonește de mult timp că Turcia își dezvoltă propriile versiuni de rachete care fac parte din pachetul original de arme a avioanelor F-16 Block 70. În luna iulie a anului trecut, Turcia a testat cu succes rachetele Merlin și Peregrin, care vor înlocui rachetele americane AIM-120 AMRAAM.

Turcia s-a angajat în transformări ambițioase pentru a-și asigura independența în ceea ce privește nivelul viitoarelor capacități de apărare. Se știe că Turcia a devenit independentă în ceea ce privește producția de vehicule aeriene fără pilot. În prezent, lucrează la un proiect care va suplini lipsa avioanelor F-35, prin dezvoltarea avionului TAI TF-X, care a efectuat primul său test de rulare pe o pistă în urmă cu doar o săptămână.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel