Militarii ucraineni, primele impresii despre cum se comportă un vehicul de luptă AMX-10RC pe front (Foto/Video): Principalul dezavantaj sunt roțile

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Un vehicul militar tactic AMX-10RC al armatei ucrainene. Sursa foto: RFE/RL.
Un vehicul militar tactic AMX-10RC al armatei ucrainene. Sursa foto: RFE/RL.

Militarii ucraineni au împărtășit primele impresii cu privire la avantajele și dezavantajele pe care un vehicul AMX-10RC le are pe câmpul de luptă. Jurnaliștii RFE/RL i-au intervievat pe militarii ucraineni din Brigada 37 de pușcași marini, care dispun de aceste vehicule blindate de luptă franceze.

Astfel, după cum reiese din interviu, militarii care operează vehiculele blindate de luptă franceze AMX-10RC au participat deja la asaltul asupra pozițiilor rusești și la eliberarea teritoriilor de la sud de Velika Novosilka, situate aproape la granița dintre regiunile Donețk și Zaporojie.

Vehiculele de luptă blindate AMX-10RC, care dispun de un tun de 105 mm, au fost furnizat Ucrainei de către Franța. Militarii ucrainenii le numesc cu destul de multă reticență ''tancuri'', deoarece toate AMX-10RC sunt pe roți şi nu pe şenile, dar au şi un blindaj destul de ușor.

Cu toate acestea, comandamentul ucrainean a folosit aceste vehicule blindate pe roți franceze ca tancuri.

,,Am jucat rolul de tancuri în acel moment și am dus, în linii mari, o luptă cu alte tancuri, deși nu foarte de aproape - erau 2 kilometri, chiar 3 pe unele ținte. În AMX, nu se vede foarte clar ce se trage asupra ta, auzi doar loviturile din lateral, dar nu înțelegi ce a fost până nu vezi cu ochii tăi. A fost prima mea misiune, înainte de asta nu am avut niciun fel de experiență", spune un pușcaș marin din Brigada 37 cu indicativul "Casper".

Youtube video image

După una dintre bătăliile purtate pe front, mai multe vehicule AMX-10RC au fost uşor avariate. Într-una dintre situaţii roţile unui AMX au fost serios avariate şi nu a permis echipajului să se întoarcă imediat în luptă după reaprovizionarea muniției.

,,Odată ce am intrat pe acele poziții, mortierele au atacat. O roată, credem, a lovit o mină antipersonal, pentru că s-a rupt. Iar altele, cel mai probabil, au fost avariate de resturi de mortiere", a declarat pușcașul marin cu numele de cod "Bach".

Acesta este motivul pentru care militarii numesc cu reticență AMX-urile ca fiind tancuri - roțile sunt mult mai vulnerabile decât platformă cu șenile pe care sunt construite tancurile "clasice".

,,Acest război este un război unde se utilizează multe sisteme de artilerie. De fapt, noi nu vedem inamicul, ci doar proiectilele care se apropie. Punctul slab al acestui tanc sunt roțile, fragmentele vor tăia toate roțile deodată, acest lucru afectează viteza, manevrabilitatea, toate avantajele acestui ''tanc'' se pierd imediat", explică pușcașul marin din aceeași brigadă cu indicativul "Filin".

Acest vehicul este inferior tancurilor în ceea ce privește blindajul - este mult mai ușor și, prin urmare, echipajul din interiorul AMX este mai vulnerabil.

Nu este deloc un tanc, este mai degrabă un APC, nici măcar un BMP. Are un blindaj ușor, dar având în vedere tunul, unii îl consideră drept ''tanc", spune Casper.

Cu toate acestea, tunul de pe AMX-10RC este puternic și îi permite să trag din poziții de foc dificile. Și, împreună cu manevrabilitatea și viteză, acesta este ceea ce le place pușcașilor marini ucraineni la vehiculul francez.

"Tunul de aici este de calibru 105 mm, destul de bun, trage cu precizie", notează Casper, făcând referire la avantajele tunului instalat pe vehiculul blindat AMX-10RC.

Atacul asupra AMX-10RC a fost prima astfel de experiență de luptă nu doar pentru Casper, ci și pentru toate echipajele vehiculelor blindate. Pușcașii marini au fost antrenați timp de peste o lună

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel