Primul regiment dotat cu noile rachete intercontinentale Sarmat cu rază de 18.000 km. Rușii susțin că Sarmat poate lovi oriunde pe planetă

Ionel Copcea |
Data publicării:
Lansarea unei rachete balistice intercontinentale de tip Sarmat de către Federația Rusă. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Lansarea unei rachete balistice intercontinentale de tip Sarmat de către Federația Rusă. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Agenția de presă rusă Tass a informat la mijlocul acestei luni, citând o sursă apropiată Ministerului rus al Apărării, că primul regiment dotat cu noile rachete balistice intercontinentale Sarmat va fi operaționalizat, în cursul lunii decembrie, în cadrul Trupelor de rachete cu destinație strategică (RVSN).

“Primul regiment dotat cu rachete Sarmat, care va fi format dintr-un punct de comandă și mai multe instalații de lansare bazate în siloz, va intra în serviciul de luptă în cadrul marii unități de rachete a RVSN din Uzhur, în cursul lunii decembrie, anul curent”, a declarat sursa.

După cum a informat o altă sursă a agenției, în prezent, acest regiment se află în serviciul de luptă experimental. Potrivit practicii curente din cadrul RVSN, inițial, regimentul își începe activitatea cu un punct de comandă și două instalații de lansare, după care numărul acestora din urmă este completat până la nivelul prevăzut în ștatul de organizare.

Prima sursă menționată a agenției a confirmat și faptul că, în paralel, vor continua și testele constructive de zbor ale rachetei, care nu au fost finalizate. Lansările-test ale rachetei Sarmat se realizează de pe Cosmodromul Plesețk asupra unor ținte amplasate în poligonul Kura din Peninsula Kamchatka. Pentru ca testele rachetei să poată fi considerate finalizate cu succes, mai este nevoie de câteva lansări, inclusiv pe la Polul Sud.

 

Despre rachetele balistice rusești Sarmat; Rușii susțin că pot lovi orice punct al planetei

 

2. Lansare de... (sarmat1_93066000.jpg)

Lansare de probă a rachetei balistice intercontinentale Sarmat. Regiunea Arhangelsk, Rusia, 20 aprilie 2022. Foto: Ministerul rus al Apărării

Sarmat este un complex de rachete de perspectivă, cu bazare în siloz (staționară).

Acesta a fost dezvoltat de la începutul anilor 2000 de către specialiștii Centrului de stat pentru rachete V.P. Makeev din localitatea Myass (Regiunea Chelyabinsk). Producerea în serie a rachetelor are loc la Întreprinderea de construcții de mașini din Kranoyarsk.

Comentariul autorului: În cursul lunii iunie 2023, președintele rus, Vladimir Putin, declarase că noul complex de rachete Sarmat va fi introdus în serviciul de luptă “în viitorul apropiat”.

Producerea în serie a rachetelor balistice intercontinentale Sarmat a început anul trecut, la Întreprinderea de construcții de mașini (Krasmash) din Krasnoyarsk, parte a Roskosmos. În total este planificată livrarea la trupe a 46 de rachete RS-28 Sarmat, care vor fi instalate în silozurile rachetelor RS-20V Voevoda (SS-18 Satan în clasificare NATO).

Primele regimente dotate cu noile rachete RS-28 vor fi formate în cadrul Diviziei 62 Rachete - Solnechny (Uzhur) / Armata 33 Rachete - Omsk din Ținutul Krasnoyarsk și Diviziei 13 Rachete - Yasny (Dombarovsky) / Armata 31 Rachete - Orenburg din Regiunea Orenburg.

Racheta balistică intercontinentală Sarmat este capabilă să lovească cu un focos multiplu în orice punct al planetei, atât pe la Polul Nord, cât și pe la Polul Sud, potrivit rușilor.

Conform datelor făcute publice la forumul tehnico-militar Armata-2019, racheta are o rază de acțiune de 18.000 de kilometri. Greutatea la lansare a acesteia este de peste 200 de tone, din care 178 de tone de combustibil. Lungimea totală a rachetei este de 35,5 metri, iar diametrul de trei metri. Focosul acesteia se poate împărți în 10 unități individuale.

CITEȘTE ȘI: Rusia își încordează mușchii cu noua rachetă Sarmat (Satan II), „imposibil” de interceptat. După ce a eșuat la lansare, Sarmat intră în producție

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel