Primul centru de întreținere a elicopterelor S-70 Black Hawk din Europa e în România. Aerostar Bacău efectuează și pentru F-16 lucrări similare

Elicopter S-70 Black Hawk intrat în dotarea României, în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență a MAI. Foto: DSU
Elicopter S-70 Black Hawk intrat în dotarea României, în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență a MAI. Foto: DSU

O reușită importantă pentru industria din România: Lockheed Martin și Aerostar deschid un centru de servicii de întreținere, reparații și revizii (MRO) la Bacău pentru elicopterele S-70 Black Hawk.

Noul centru va crea și va susține locuri de muncă de înaltă calificare în industria aerospațială din România, potrivit unui comunicat emis de către Lockheed Martin către DefenseRomania.  

Ray Piselli, Vicepreședinte Lockheed Martin pentru Afaceri Internaționale (centru), Ambasadoarea SUA. Kathleen Kavalec (stânga) si Dr Raed Arafat, Secretar de Stat MAI (dreapta) la inaugurarea primului centru european pentru servicii de întreținere, reparații și revizie pentru elicoptere S-70 Black Hawk de la Aerostar Bacău:

1. -imagine fara descriere- (screenshot-2024-01-18-152127_17458600.png)

 

Primul centru de S-70 Black Hawk din Europa se află în România la Bacău. Aerostar e deja implicată și în mentenanța F-16

 

Astfel, Lockheed Martin și Aerostar S.A. au inaugurat primul centru de servicii de întreținere, reparații și revizie (MRO) certificat pentru elicopterul S-70 Black Hawk din Europa. Această nouă capacitate consolidează relația existentă între Lockheed Martin și Aerostar, care efectuează deja activități similare pentru flota de avioane de luptă F-16 a României. 

Situat în Bacău, centrul de mentenanță va contribui la crearea și susținerea locurilor de muncă de înaltă calificare în România și va asigura o disponibilitate sporită și costuri operaționale mai mici pentru elicopterele S-70 Black Hawk operate de Ministerul de Interne.

Înaintea inaugurări centrului, angajații Aerostar au fost la academia de pregătire Sikorsky a Lockheed Martin din Statele Unite, unde au efectuat familiarizarea cu aeronava și au urmat toate pregătirile necesare. 

 

Lockheed Martin a livrat în decembrie 2023 primele elicoptere Black Hawk României. Aparatele au intrat în dotarea Ministerului de Interne

 

„Livrate luna trecută, Black Hawk-urile noastre construite în Polonia oferă o capacitate importantă în sprijinul serviciilor de urgență din România", a declarat Ray Piselli, Vicepreședinte pentru Afaceri Internaționale al Lockheed Martin, la ceremonia de inaugurare de la Bacău".

„Acest nou centru de service MRO demonstrează angajamentul nostru de a face echipă cu industria românească și va asigura asistență tehnică pentru flota de elicoptere Black Hawk a Ministerului de Interne, realizată pentru România, de către ingineri și tehnicieni români, în România". 

În parteneriat cu Aerostar, Lockheed Martin analizează deja oportunitățile de a integra la Bacău servicii de suport pentru alte produse. Compania vede oportunități bune de creștere în viitor, care ar putea include și activități în alte sectoare.

Grigore Filip, directorul general al Aerostar S.A., a declarat: „Evenimentul de astăzi reprezintă o altă evoluție majoră în relația noastră în dezvoltare cu Lockheed Martin, lider mondial în domeniul aerospațial și al apărării, și susține locuri de muncă de mare valoare în România".

„Având Lockheed Martin ca partener, Aerostar se află într-o poziție puternică pentru a obține mai multe lucrări de mentenanță dacă România va alege Black Hawk pentru nevoile sale militare și de asemenea pentru a câștiga contracte în domenii noi, cum ar fi suportul tehnic pentru sisteme terestre".

Construit la fabrica Lockheed Martin PZL Mielec din Polonia, elicopterul utilitar S-70 Black Hawk, foarte căutat pe piață, joacă un rol important în asigurarea cerințelor civile și de apărare în țările din Europa și nu numai.

Elicopterul și-a câștigat reputația de fi aeronava utilitară de încredere pentru operatorii din întreaga lume, cu o versatilitate multi-misiune de neegalat și o navigabilitate de nivel militar, care oferă capacitatea de a opera în condiții meteorologice extreme, pe timp de zi sau de noapte.

Lockheed Martin a fost un partener al României de peste 25 de ani și este astăzi un partener strategic pentru apărarea națională, industrie și mediul academic. Compania colaborează cu România la o varietate de programe de apărare și securitate, inclusiv aeronave militare, apărare antirachetă, foc de precizie, radare și pregătire a piloților.

Implicarea companiei include și legături cu instituții academice, cum ar fi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, care studiază aplicațiile inteligenței artificiale pentru a sprijini securitatea națională, asistența umanitară și intervenția în caz de dezastre. 

 

România deține 5 elicoptere Sikorsky S-70M Black Hawk


Pe data de 24 noiembrie 2023, la sediul IGAv a avut loc evenimentul oficial de intrare în dotare a primelor patru aeronave de acest fel. Al cincilea a ajuns în țară în decembrie 2023.

"Graţie eforturilor specialiştilor DSU, IGSU şi IGAv, componenta aviatică a MAI a fost întărită cu echipamente performante, de ultimă generaţie care vor veni în sprijinul cetăţenilor pentru acordarea de servicii medicale, salvări din diferite medii, stingere a incendiilor şi alte situaţii de urgenţă, la cele mai înalte standarde", se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din noiembrie 2023.

Finanţarea noilor elicoptere a fost asigurată prin fonduri externe nerambursabile, iar în perioada următoare vor ajunge în România și ultimul Black Hawk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel