Primele avioane F-16 cumpărate de România din Norvegia ajung anul acesta. Cunoaștem numărul de avioane din primul lot

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Avioane F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: MApN

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a oferit detalii despre componenta F-16 pentru România. În exclusivitate pentru DefenseRomania, ministrul Apărării a oferit informații importante cu privire la achiziția celor 32 de avioane F-16 din Norvegia. 

Într-un interviu acordat DefenseRomania, ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a vorbit despre elementele programului F-16 pentru România.

Așa cum remarca și ministrul Tîlăr, România mai are atuul stabilității și predictibilității, fapt ce poziționează țara noastră în fruntea opțiunilor care privesc atât mentenanța avioanelor F-16, cât și instrucția piloților care vor zbura aceste aeronave.

Spre exemplu, centrul de pregătire al piloților de F-16 care a fost validat la Vilnius ”este o formă de succes a României, pentru că centrul putea fi amplasat și în alte țări”, remarcă ministrul.

Centrul de pregătire de la Baza Borcea satisface nevoile de pregătire al piloților români, în primul rând, dar aici vor fi instruiți și piloți ucraineni după ce aceștia din urmă vor dobândi la un nivel operativ abilitățile de limbă engleză necesare pilotării unui astfel de avion.

 

F-16, un program pe termen lung

 

Primele 8 avioane F-16 cumpărate de România din Norvegia vor ajunge în acest an

 

Angel Tîlvăr a reamintit care sunt reperele programului F-16, atât pe componenta de mentenanță a aeronavelor, cât și pe cea de instrucție a piloților.

”Centrul de instrucție sperăm să fie funcțional până la sfârșitul anului. România asigură infrastructura pentru acest centru, iar Olanda va veni cu echipamente necesare instrucției. Centrul este un proiect pe terment lung, întrucât vom mai vedea avioane F-16 în Europa pentru încă 15-20 de ani de acum încolo”.

România urmează să primească din acest an primul lot din cele 32 de avioane de tip F-16 Fighting Falcon pe care le-a achiziționat din Norvegia, iar ministrul Tîlvăr a venit cu câteva detalii.

”Avioanele F-16 din Norvegia nu vor ajunge toate în același timp. Intenționăm să aducem mai multe avioane cu dublă comandă, pentru însoțitor și instructor. În acest moment, primul lot va fi format probabil din 8 avioane F-16, iar primele avioane vor ajunge la sfârșitul acestui an”, a precizat ministrul.

 

Achiziția celor 32 de avioane F-16 din Norvegia

 

2. Foto: F-16... (f-16-norvegian_69601600.jpg)

Foto: F-16, Forțele Aeriene Norvegiene

România a achiziționat recent 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, la un preț de 388 de milioane de euro, pentru a asigura tranziția către F-35.

Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare o escadrilă completă formată din 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6.

CITEȘTE ȘI: România s-a conectat deja la lumea F-16. Gen. Incicaș: Avioanele F-16 vor fi modernizate în țară la cea mai dezvoltată configurație M6.6

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel