Prietenie cu "tensiuni": Ce schimbări sunt așteptate în relațiile diploatice pe care Ucraina le are cu Polonia?

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Polonia rămâne principalul aliat și avocat al Ucrainei în Occident. Evident, această asistență este, de asemenea, în interesul național al Varșoviei, deoarece imperialismul rus agresiv este inamicul nostru comun. Iar Polonia, ca nicio altă țară europeană, înțelege amenințarea Moscovei.

Dar, în primul rând, asistența, fie din partea guvernului sau a politicienilor în general, fie din partea societății, a depășit cu mult egoismul național. Varșovia și polonezii obișnuiți au făcut mult mai mult pentru ucraineni decât era necesar doar pentru a proteja Polonia de Moscova în viitor, potrivit EuroIntegration.

Ar trebui să ne amintim, de asemenea, că Polonia are propriile sale probleme la granița cu Belarus. Și ar putea să se concentreze doar pe propria securitate aici și acum și să nu mai ajute Ucraina. În plus, cel mai probabil, Ucraina și-a apărat deja independența și acum luptă "doar" pentru integritatea sa teritorială.

Dar Polonia nu-și reduce în niciun fel ajutorul, chiar și în ciuda crizei actuale din relații.

În al doilea rând, din prima zi a invaziei, Varșovia nu numai că a fost alături de Kiev, nu numai că a acceptat refugiați ucraineni și a trimis forțelor armate ucrainene aproape ultimele sale arme, dar a făcut lobby pentru mai mult sprijin pentru Kiev în rândul liderilor occidentali și chiar s-a opus public oricăror propuneri de negociere cu Rusia.

În viitor, Polonia ar putea fi garantul că Europa nu se va întoarce la afaceri ca de obicei cu țara agresoare. Acest lucru se poate întâmpla, dar numai dacă Kievul dorește acest lucru.

Dacă Ucraina se bazează pe Germania și Franța ca principalii săi aliați și percepe Polonia ca pe un partener secundar și, în unele cazuri, ca pe un concurent, va obține "Minsk-3" în loc de victorie.

Indiferent de aliații pe care Kievul îi va alege în viitor, ambele țări trebuie să rezolve problemele dintre Polonia și Ucraina.

În primul rând, trebuie să evităm manipulările și să spunem tot adevărul. Unii politicieni și jurnaliști ucraineni spun că Polonia blochează exporturile de cereale ucrainene către UE. Acest lucru nu este adevărat. Tranzitul către alte țări are loc și va continua să aibă loc prin Polonia.

Polonia nu blochează, ci ajută Ucraina să vândă cereale.

Blocajul este doar o interdicție temporară a accesului pe piața poloneză pentru unele produse agricole ucrainene, o măsură luată de Polonia împreună cu alte patru țări.

Cuvintele premierului Shmyhal, care a acuzat Polonia de "pași populiști și neprietenoși" și a comparat de fapt acțiunile Varșoviei cu cele ale Moscovei, fără a spune un cuvânt despre Slovacia, România, Bulgaria sau Ungaria, au sunat cu atât mai nedrept.

Oare Polonia merită mai mult critici decât Ungaria? "Blocada" nu este o acțiune pentru a ajuta Rusia, astfel de aluzii sunt jignitoare și nu au nicio legătură cu faptele. Este o apărare a intereselor naționale.

Polonia nu era un importator major de cereale ucrainene înainte de război. Prin urmare, lipsa accesului la piața poloneză nu este o "lovitură de cuțit în spate" pentru economia ucraineană.

Ar trebui să fie percepută ca un compromis în relațiile cu cel mai apropiat aliat al său.

Polonia ajută și dorește să continue să ajute Ucraina. Dar pentru ca Ucraina să câștige, nu este necesar ca fermierii ucraineni să câștige în competiția economică cu fermierii polonezi.

De asemenea, nu este corect să spunem că "blocada" este cauzată exclusiv de campania electorală. Adică, că PiS face rău Ucrainei pentru a câștiga alegerile. Acest lucru nu este cazul. Indiferent de interesele politice ale unui anumit partid, interzicerea accesului pe piața poloneză este o protecție a intereselor naționale. Kievul ar trebui să înțeleagă mai bine decât oricine altcineva că datoria guvernului este de a proteja în primul rând interesele cetățenilor și ale țării sale.

De partea ucraineană, se poate auzi argumentul că Kievul a făcut deja concesii atunci când a fost de acord cu o interdicție a exporturilor către cinci țări UE până la 15 septembrie.

Dar aceasta pare să fie o retorică greșită. Sună ca și cum Ucraina a dat ceva din ceea ce a dat, iar acum Polonia vrea să ia înapoi. Între timp, deschiderea piețelor europene pentru cerealele ucrainene a fost un pas fără precedent, o concesie majoră din partea UE.


Exporturile neîngrădite către toate țările UE, cu excepția a cinci țări, reprezintă încă mult



În plus, grânele ucrainene ar fi trebuit să ajungă în principal în țările din Africa și Orientul Mijlociu. La urma urmei, când Rusia a început să blocheze porturile din Marea Neagră, Kievul nu a spus: "Deschideți-ne piețele voastre pentru ca noi să putem concura cu fermierii voștri", ci a insistat: "Ajutați-ne să transportăm cereale către țările din sud pentru a preveni o criză alimentară care vă va afecta pe voi, pentru că foametea din Africa înseamnă o criză a migrației în Europa".

În plus, dacă Ucraina visează la integrarea europeană, trebuie să înțeleagă că membrii UE trebuie să facă compromisuri. Nu se poate ca fiecare să facă ce vrea, chiar dacă acest lucru dăunează altor parteneri.



Declarațiile politicienilor ucraineni (în special ale vicepremierului Olha Stefanishyna), potrivit cărora polonezii fac bani din blocarea cerealelor ucrainene, sună neprietenos. Politicienii polonezi nu au spus niciodată că Ucraina profită de pe urma ajutorului polonez, deși Polonia, spre deosebire de multe alte țări, nu numai că vinde, ci și donează arme Ucrainei.

În același timp, planurile Kievului de a influența Comisia Europeană pentru a rezolva problema cerealelor cu autoritățile poloneze sună foarte neplăcut pentru polonezi. În Polonia, presiunea externă este percepută extrem de negativ, iar Ucraina ar trebui să înțeleagă acest lucru.

De asemenea, ar prefera Kievul ca Varșovia să își rezolve neînțelegerile cu Ucraina în discuții cu liderii altor țări, mai degrabă decât cu politicienii ucraineni?

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel