Prețul lui Erdogan? Putin îi face ”Sultanului” o propunere de nerefuzat: Turcia ar deveni pilonul energetic al Europei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Vladimir Putin se folosește de una dintre ultimele arme pe care le mai deține și îi oferă președintelui turc o poziție privilegiată în tranzitul gazelor spre Europa.

Președintele turc Tayyip Recep Erdogan a declarat, la începutul unui summit regional din Kazahstan, că obiectivul Turciei este „spre oprirea vărsării de sânge în Ucraina cât mai curând posibil,

Președintele rus Vladimir Putin a prezentat ideea unui mare hub de gaze în Turcia, în timpul discuțiilor cu liderul turc Tayyip Erdogan.

”Hub-ul de gaze, pe care l-am putea crea împreună, ar fi o platformă nu doar pentru aprovizionare, ci și pentru determinarea prețului, pentru că aceasta este o problemă foarte importantă. Prețurile au crescut vertiginos astăzi și așa vom reglementa prețurile la nivelul obișnuit al pieței, fără influențe politice”, a spus președintele rus.

Reuters relatează că Putin a menționat pentru prima dată miercuri că Rusia ar putea crea un hub mare de gaze în Turcia prin devierea gazului destinat conductelor Nord Stream deteriorate.

 

Erdogan nu a comentat încă ideea hubului de gaze

 

Putin și Erdogan au discutat și despre energia nucleară. La întâlnire, liderul turc a menționat că Rusia construiește prima centrală nucleară rusească în Turcia, care ar trebui deschisă anul viitor, relatează AFP.

Foto:Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timpul vizitei de la Soci unde a fost primit de președintele rus Vladimir Putin. Foto: Kremlin

Erdogan a prezentat ideea că Rusia ar putea construi o a doua centrală nucleară în nordul Turciei. El a mai menționat că intenționează să mențină legături comerciale strânse cu Rusia, în ciuda presiunilor din partea SUA și UE pentru a respecta sancțiunile împotriva Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov , a declarat că Putin și Erdogan nu au discutat despre modalități de rezolvare a conflictului din Ucraina de la Astana, relatează RIA Novosti.

Citește mai mult: Germania refuză mărul otrăvit rus. Putin a propus Berlinului reluarea de gaze prin Nord Stream 2 pentru UE

Germania a declarat deja că nu va primi gaze naturale prin conducta Nord Stream 2, după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a făcut o ofertă privind reluarea livrărilor de gaze naturale către Uniunea Europeană. 

Oficialul german a subliniat că, dacă Rusia doreşte să reia livrările de gaze naturale spre UE, o poate face prin conducta Nord Stream 1.

 

Rusia, amenințări voalate

 

Șeful Gazprom spune că Europa ar putea îngheța pe măsură ce UE face mai multe planuri pentru a proteja aprovizionarea cu gaz de războiul lui Putin.

Vorbind la o conferință de energie de la Moscova, șeful Gazprom Alexey Miller a avertizat că casele europene ar putea îngheța în această iarnă, chiar dacă țările UE aproape că și-au umplut la maxim capacitatea de stocare a gazelor, scrie și Politico.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel