Președintele Lituaniei: Consens "din ce în ce mai larg" în rândul liderilor UE cu privire la necesitatea de a-l învinge pe Putin

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Lituania
Sursă foto: Ministerul Apărării din Lituania

Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, simte că există un acord tot mai mare între liderii europeni cu privire la faptul că Rusia trebuie să fie învinsă în Ucraina. "Cred că se lărgește înțelegerea că trebuie să învingem Rusia, pentru că altfel va exista o continuare a acestei povești tragice", a declarat Nausėda pentru POLITICO, vorbind după summitul de săptămâna trecută în care s-a discutat despre războiul din Ucraina.

,,Cel puțin nu văd lideri care să vrea să îl sune pe [președintele rus Vladimir] Putin pentru a discuta despre problemele din Ucraina. Nu avem niciun lider care să mai aibă încredere în Putin", a spus el, dar apoi a adăugat "în afară de doi".

Premierul ungar Viktor Orban este liderul UE cu cele mai strânse legături cu Putin și, într-o măsură mai mică, premierul slovac Robert Fico este, de asemenea, considerat pro-Rusia.

Opinia lui Nauseda din spatele ușilor închise este reflectată de declarațiile publice ale liderilor UE. Cea mai dramatică schimbare a fost cea a președintelui francez Emmanuel Macron, care a renunțat la eforturile sale timpurii de a găsi o soluție diplomatică la război prin negocierea directă cu Vladimir Putin.

Macron a vorbit în ultima perioada despre o eventuală trimitere de trupe occidentale în Ucraina, iar la începutul acestei luni a declarat: "Suntem convinși că înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea în Europa".

Acest lucru îl aliniază pe președintele francez la opiniile din est.

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat: ,,A ajuta Ucraina prin înfrângerea lui Putin este lucrul corect în sensul cel mai larg al cuvântului. Este solid din punct de vedere moral, înțelept din punct de vedere strategic, justificat din punct de vedere militar și benefic din punct de vedere economic".

Liderii țărilor baltice - cu amintiri proaspete ale faptului că au făcut parte din imperiul Moscovei - sunt ferm convinși că Ucraina trebuie ajutată pentru a învinge Rusia.

"Trebuie să facem totul pentru ca Ucraina să câștige și Rusia să piardă acest război", a declarat premierul estonian Kaja Kallas.

În timp ce dezbaterea se îndreaptă în direcția înfrângerii Rusiei și nu a unei ''păci negociate'', acest lucru nu are prea multă greutate dacă nu este însoțit de arme și sprijin pentru Kiev.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că adevărata problemă în a ajuta militar Ucraina este "o chestiune de voință politică".

Cu cât o țară se află mai aproape de Rusia, cu atât mai puternică este opinia că Putin reprezintă o amenințare fundamentală la adresa păcii și că trebuie învinsă.

Însă mai multe țări aflate la o distanță mai mare de granițele Rusiei evaluează diferit nivelul amenințării reprezentate de Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel