Președintele Comitetului Militar NATO a năruit toate speranţele Ucrainei: Nu va primi avioane de luptă până la încheierea contraofensivei

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane de luptă F-16 în timpul unei misiuni de poliție aeriană. Sursa Foto: NATO
Avioane de luptă F-16 în timpul unei misiuni de poliție aeriană. Sursa Foto: NATO

Ucraina nu va primi avioane de luptă occidentale moderne până când contraofensiva sa nu va fi finalizată, a declarat Rob Bauer, șeful Comitetului militar al NATO, într-un interviu acordat postului de radio LBC, preluat de European Pravda.

Bauer a precizat că problema transferului unor avioane de luptă către Ucraina "nu va fi rezolvată pe termen scurt".

,,Discuția despre avioanele de lupta este una importantă, dar nu va fi rezolvată pe termen scurt pentru această contraofensivă. Antrenarea acelor piloți, antrenarea tehnicienilor, asigurarea existenței unui centru logistic care să poată susține efectiv aceste avioane nu vor fi disponibile înainte de această contraofensivă", a declarat șeful Comitetului militar al NATO.



Potrivit acestuia, este "important și de înțeles" faptul că Ucraina cere avioane de luptă occidentale, dar "nu ar trebui să amestecăm acest lucru cu discuția despre contraofensivă acum".

 

Ucraina este în avantaj, deoarece are sistemele de armament occidentale



Întrebat dacă este de părere că Ucraina ar putea câștiga războiul împotriva Rusiei fără avioane de luptă, Bauer a adăugat: "Cred că Ucraina este în avantaj, deoarece are sistemele de armament occidentale, are o pregătire mai bună și are, foarte important, un moral și o motivație mult mai ridicate".

Anterior, ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, a declarat că "o țară" a promis Ucrainei că luna trecută va începe antrenarea ucrainenilor pe avioane de luptă F-16, dar din cauza unei erori de calcul, acest lucru nu s-a întâmplat.

Problema dotării Ucrainei cu avioane de luptă F-16 a fost discutată în cadrul reuniunii Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei (formatul "Ramstein") care a avut loc în iunie.

După aceasta, s-a aflat că, până în iulie, partenerii Ucrainei intenționează să aprobe programul de pregătire a piloților, inginerilor și tehnicienilor ucraineni pe avioane de luptă F-16. Pregătirea propriu-zisă ar urma să aibă loc într-un centru special creat în una dintre țările europene.

Potrivit publicaţiei Politico, furnizarea de avioane de luptă F-16 occidentale către Ucraina ar putea avea loc la începutul anului 2024.

Recent, oficialii danezi au precizat recent că piloții ucraineni trebuie să urmeze mai întâi 6-8 luni de pregătire, iar ulterior ar urma să se decidă data transferului aeronavelor F-16 către Ucraina.

Avioanele daneze F-16 vor fi scoase din uz în 2025, potrivit Ministerului danez al Apărării. Anunţarea unui transfer de aeronave de luptă către Ucraina este tot mai aproape, a precizat recent ministrul interimar al apărării, Troels Lund Poulsen.

Iniţial, Ministerul danez al Apărării a planificat să retragă avioanele F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Regale Daneze până în 2027. Dar acum, avioanele F-16 vor fi retrase din uz cu doi ani mai devreme, se arata într-o decizie a Ministerul danez al Apărării care a informat Parlamentul danez.

,,Acum că am făcut pasul de a demara un program de pregătire și formare continuă pentru piloții ucraineni, va trebui să ne gândim și dacă ar trebui să facem o donație specifică de avioane de luptă F-16 către Ucraina și câte", a spus oficialul danez.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel