Presa turcă face speculaţii: Statele Unite ar putea aproba vânzarea de avioane F-16 Block 70 către Turcia

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Există posibilitatea ca Washingtonul să aprobe în cele din urmă cererea Turciei de a cumpăra noi avioane de luptă F-16, ceea ce ar conduce automat la o îmbunătăţire a capabilităţilor militare ale statelor membre NATO de la Marea Neagră, a precizat joi site-ul CNN-Turk.

Oficiali americani şi turci au avut recent întâlniri atât la Ankara, cât și Washington, potrivit CNN-Turk. Sursa citată susţine că solicitarea Turciei de a achiziționa 40 de avioane de vânătoare F-16 Block 70 și 80 de kituri de upgrade pentru avioanele F-16, aflate deja în dotarea Forţelor Aeriene Turce, se poate concretiza.

CNN-Turk susţine că SUA au luat în considerare semnarea acestui acord, deoarece situatia de securitate din Marea Neagră este tot mai tensionată.

Nota autorului: În acest moment, nu există o declaraţie oficială din partea Washingtonului care să confirme cele susţine de mass-media turcă, ceea ce indică că este mai mult o speculaţie.

După cum reiese din cele susţinute de CNN Turk, autorităţile de la Ankara mizează pe situaţia de securitate tot mai tensionată din Regiunea Extinsă a Mării Negre, generată de acţiunile Rusiei în jurul Ucrainei, iar pentru consolidarea posturii NATO la Marea Neagră, Statele Unite ar putea aproba vânzarea de avioane F-16 către Turcia.

 

Turcia a solicitat Statelor Unite să-i vând 40 de avioane de luptă F-16, în configuraţia cea mai avansată Block 70

 

Turcia intenţionează să își modernizeze armata cu noi avioane F-16, deși tensiunile cu SUA au crescut din 2019, când Ankara a fost exclusă din programul militar american pentru construirea avioanelor F-35. Turcia, în total, comandase 100 de avioane F-35 din Statele Unite, care nu au mai fost livrate, deoarece Ankara a încheiat un contract cu Moscova pentru sisteme ruseşti S-400.

La sfârşitul lui anului trecut, Ankara a solicitat Statelor Unite să-i vând 40 de avioane de luptă F-16, în versiunea cea mai avansată  Block 70, împreună cu 80 de kituri de modernizare pentru flota existentă de avioane F-16 – coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Turce. 

Modernizarea flotei actuale de avioane F-16 fiind o chestiune crucială pentru Turcia până când va putea fie să construiască, fie să cumpere o aeronavă de ultimă generație.

Turcia susţine că a solicitat Statelor Unite să-i vând 40 de avioane de luptă F-16, în versiunea cea mai avansată Block 70, ca o compensaţie pentru excluderea Ankarei din programul F-35 Joint Strike Fighter.

La momentul respectiv, ministerul turc al Apărării, Hulusi Akar, a precizat că Turcia va trebui să ia în considerare alternative pentru a-și asigura securitatea, dacă Statele Unite vor răspunde negativ la solicitarea Ankarei pentru noi avioane F-16.

De amintit că, Turcia a amenințat în repetate rânduri că va apela la Moscova, dacă Statele Unite refuză să vândă avioane F-16 – Ankara putând să se orienteze către o posibilă achiziţie de aeronave ruseşti Su-35 şi Su-57.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel