Presa poloneză: Rusia desfășoară împotriva Ucrainei operația specială “Iarna”, inclusiv în domeniul energetic

Ionel Copcea |
Data publicării:

Publicația poloneză Tygodnik Solidarność a informat, pe 11.11.2021, că Rusia încearcă cu insistență să subjuge Ucraina, amenințând nu numai că va lansa o ofensivă cu trupele concentrate la graniță, ci și desfășurând o operație specială împotriva întregului stat. Autorul articolului afirmă că acțiunile Kremlinului fac parte din operația specială cu numele de cod “Zima” (“Iarna”) îndreptată împotriva Ucrainei, inclusiv în domeniul energetic.

Potrivit precizărilor sale, concentrarea de trupe la frontiera cu Ucraina reprezintă un semnal al Moscovei privind o posibilă dezvoltare a unui scenariu în direcția militară.

Acest lucru este dovedit și de încercările febrile ale Casei Albe de a ajunge la o înțelegere cu Kremlinul prin trimiterea la Moscova a Victoriei Nuland de la Departamentul de Stat și prin convorbirea telefonică dintre președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și șeful CIA, William Burns.

“Probabil că nu va fi un război. În primul rând, în această perioadă a anului, tancurile rusești ar rămâne blocate în stepele Niprului. În al doilea rând, Kremlinul desfășoară deja o operațiune specială împotriva Ucrainei. Adevărata armă a Moscovei în disputa cu Kievul nu este reprezentată de vehiculele blindate, ci de transportatorii de energie”, a menționat jurnalistul polonez.

Acesta consideră că reducerea bruscă a volumurilor de gaze pompate prin Ucraina și finalizarea gazoductului Nord Stream 2 contribuie la reducerea semnificativă a importanței strategice a țării pentru Europa, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa securității statului ucrainean. Noua politică a Gazprom a provocat și o lipsă de “combustibil albastru” în piață.

În același timp, există o penurie și de alte resurse energetice. Moscova a refuzat să mai furnizeze antracit, fără de care centralele electrice ucrainene nu vor mai putea să funcționeze. Pentru importul de cărbune din alte state, Ucraina ar trebui să plătească mai mult, fapt ce va determina probleme bugetare. De aceea, Kievul a ridicat interdicția privind importul de energie electrică din Rusia, dar Moscova nu o va vinde.

“Iarna aceasta va fi foarte nervoasă pentru autoritățile ucrainene. Kievul nu poate decât să se roage ca aceasta să fie cât mai blândă”, a concluzionat publicația poloneză.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel