Presa Germană: Turcia poate anula achiziţionarea de sisteme ruseşti S-400

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Sisteme de apărare aeriană S400
Sisteme de apărare aeriană S400

Turcia poate anula achiziţionarea de sisteme ruseşti S-400. Ziarul german Bild, citând cercurile diplomatice turcești, a raportat că autoritățile din Turcia, aparent, intenționează să-și reconsidere decizia de a achiziționa sistemele anti-rachete S-400 din Rusia, informeaza Uawire.org.

Potrivit ziarului german Bild, achiziţionarea sistemelor anti-rachete S-400 a început să fie asociată de Ankara cu o deteriorare accentuată a situației economice a țării, deprecierea lirei turcești și teama de posibile sancțiuni din partea Statelor Unite din cauza acestei înțelegeri cu Rusia.

,,Problema furnizării sistemelor S-400 în luna iulie, după cum a spus președintele turc, nu se va materializa, deoarece achiziția va duce la sancțiuni ale Washingtonului și, având în vedere declinul curent al ratei lirei, aceasta ar însemna un colaps economic pentru Turcia", scrie ziarul Bild, potrivit Uawire.org.

„Le-am spus că afacerea e încheiată, totul e aranjat. Livrarea sistemelor S-400 trebuia făcută în luna iulie. Poate putem muta termenul mai devreme", a declarat, la începutul lunii aprilie, preşedintele turc Tayyip Erdogan.

Tot luna trecută, mass-media turca a lăsat informaţia cum că Turcia ar putea să depoziteze în Azerbaidjan sistemele ruseşti de apărare antirachetă S-400. 

Potrivit sursei ziarului, ''criză economică din Turcia este agravată de politică externă agresivă a Ankarei''. Anterior, ambasadorul german în Turcia, Martin Erdman, s-a poziţionat împotriva achiziționării de către Ankara a sistemelor ruseşti de apărare aeriană S-400. ,,Vrem ca Turcia să rămână parte a Alianței Occidentale și suntem foarte preocupați de achiziţionarea sistemului S-400", a spus Martin Erdman la o conferință pe probleme de securitate desfăşurată luna trecută la Istanbul.

Planul de achiziţionare a sistemelor antiaeriene S-400 de către Turcia a fost anunţat prima dată în noiembrie 2016. În septembrie 2017, preşedintele turc Tayyip Erdogan a anunţat că a semnat contractul cu Moscova şi a plătit un avans pentru sistemele S-400.

Cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, ţări membre NATO. Statele Unite au avertizat că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35 pe care Turcia vrea să le achiziţioneze.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel