Presa de la Kiev: România recunoaște, în cele din urmă, prăbușirea unei drone rusești pe teritoriul său

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă

Mass-media ucraineană relatează că, în cele din urmă, ministrul român al Apărării a recunoscut că în apropierea Dunării, pe malul românesc, au fost găsite fragmente similare cu epava unei drone.

Publicaţia ucraineană Militarnyi face trimitere la un scurt interviu pe care, Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, Angel Tîlvăr, l-a acordat în exclusivitate pentru Antena 3 CNN, confirmând că experții din cadrul ministerului au găsit resturi ale unei drone.

Acestea au fost găsite în apropierea satului Plauru din județul Tulcea, vizavi de orașul ucrainean Izmail. Localitățile sunt separate doar de albia Dunării. Mass-media ucraineană ţine să precizează că, la început, Bucureștiul a negat categoric că o dronă rusească ar fi căzut pe teritoriul României, atunci când porturile ucrainene de pe malul Dunării au fost atacat de ruşi. "Am examinat o zonă foarte mare, inclusiv cea care a fost comunicată public, și pot să confirm că în zonă au fost găsite fragmente care ar putea fi resturi de drone", a declarat azi Angel Tîlvăr.

Prin preluarea declaraţiilor făcut acum de Angel Tîlvăr, mass-media ucraineana vrea să scoată în evidenţă că autorităţile de la Kiev au avut dreptate că o dronă kamikaze Shahed, pe care ruşii au utilizat-o într-un recent atac asupra Portul Izmail, a căzut pe teritoriul României, dar oficialii de la Bucureşti au negat cu prea multă siguranţă informaţiile.

Reamintim că, la 4 septembrie, Ministerul ucrainean de Externe, citând Serviciul ucrainean al Gărzii de Stat de Frontieră, a anunțat că drone rusești Shahed s-au prăbușit în România în timpul unui atac asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, în noaptea de 4 septembrie, și a prezentat o fotografie cu momentul unei explozii care a avut loc pe malul romanesc al Dunării.

Partea română a negat de fapt incidentul și a declarat că "dronele folosite de Federația Rusă nu au reprezentat o amenințare militară directă la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României".

Ulterior, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că Ucraina are dovezi fotografice ale prăbuşirii dronelor ruseşti Shahed pe teritoriul României.

Punctul culminat al acestor declaraţii contradictorii între autorităţile române şi cele ucrainene a fost aseară când grupul de analiştii OSINT ai comunităţii ''GeoConfirmed'' au publicat pe Twitter o serie de imaginii pe care le-au analizat în vederea stabilirii dacă pe teritoriul României a căzut sau nu o dronă kamikaze Shahed pe care ruşii au utilizat-o în recentul atac asupra Portul Izmail de pe partea ucraineană a Dunării.

Investigația s-a bazat pe declaraţiile mai multor martorilor oculari, pe o înregistrare video care surprinde momentul exploziei dronei și pe analizarea mai multor elemente de relief.

Analiştii OSINT ai GeoConfirmed au susţinut că, în urma analizării acestor date, a reieșit că detonarea dronei rusești a avut loc în zonă aflată la coordonatele 45.328864, 28.803601, într-o zonă agricolă care se află pe teritoriul României, foarte aproape de Dunăre.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel