Premierul Poloniei, vizită oficială în România: Vedem că, odată cu agresiunea rusească în Ucraina, creşte rolul acestei regiuni

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Prim-ministrul Republicii Polone, Mateusz Morawiecki, efectuează, marţi, o vizită în România. Rolul regiunii central şi est-europene a crescut, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat, marţi, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, adăugând că speră ca, după victoria ucrainenilor, să fie construite, în această zonă "planuri strategice semnificative".

"Vedem că, odată cu agresiunea rusească în Ucraina, creşte rolul, rangul acestei regiuni, în care noi trăim, în care creăm valori economice şi sociale, de aceea cred, în mod aprofundat, că în acest triunghi între Ucraina, România şi Polonia se va putea în curând - sperăm să fie cât mai curând, după victoria Ucrainei şi atingerea păcii - să construim nişte planuri strategice semnificative (...) planurile strategice, care vor fi foarte ambiţioase din punct de vedere economic, investiţional şi de afaceri, dar şi ambiţioase din punct de vedere strategic, din punct de vedere al cooperării militare şi din punctul de vedere al creării unei noi comunităţi economice de peste 100 de milioane (de persoane - n.r.) în regiunea Europei Centrale", a spus Morawiecki, potrivit traducerii oficiale.

Şeful guvernului polonez a mărturisit că vede în România "un aliat foarte mare, un aliat mare în lupta pentru interesele noastre comune".

"Ani de zile, vă spun foarte drept, ţările noastre au fost jucate de cei din Est şi din Vest. Bineînţeles, nu se poate compara presiunea din Vest faţă de cea din Est, dar trebuie să ne dăm seama că primele decenii naive de transformare, de capitalism erau, în acelaşi timp, decenii în care am fost în mare parte folosiţi pentru scopurile proprii ale Europei vestice. Din România, din Polonia au plecat mulţi oameni. Acum, în Polonia revin sute de mii de oameni, pentru prima dată în istoria noastră", a spus Mateusz Morawiecki, potrivit Agerpres.

România şi Polonia reprezintă factori importanţi în securitatea regională din Flancul Estic al NATO şi în acest sens îmi exprim angajamentul pentru extinderea cooperării economice şi în domeniul industriei de apărare, a declarat, marţi, ministrul Economiei, Florin Spătaru.

În marja şedinţei comune de Guvern România - Polonia, la Ministerul Economiei a fost organizată masa sectorială Economie, la care au participat delegaţia Ministerului Dezvoltării Economice şi Tehnologiei din Polonia, condusă de ministrul Waldemar Buda, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului şi ai Agenţiei Române pentru Investiţii şi Comerţ Exterior, informează ministerul de resort.

Totodată, oficialul român a avut o întrevedere cu ministrul Dezvoltării Economice şi Tehnologiei din Polonia, Waldemar Buda. În cadrul discuţiilor, cei doi demnitari au evidenţiat importanţa asigurării stabilităţii economice din Flancul Estic al NATO pentru securitatea regională, în contextul efectelor multidimensionale ale războiului din Ucraina.

"România şi Polonia reprezintă factori importanţi în securitatea regională din Flancul Estic al NATO şi în acest sens salut dinamizarea relaţiei bilaterale şi îmi exprim angajamentul pentru extinderea cooperării economice şi din domeniul industriei de apărare. Unul dintre obiectivele ambiţioase din programul Ministerului Economiei pentru 2023 vizează modernizarea şi restructurarea industriei de apărare. Trebuie să fim pregătiţi pentru reconstrucţia Ucrainei şi în acest sens vreau să dezvoltăm în România industria grea cu sprijinul companiilor care pot transforma rafinăriile în producţie chimică", a precizat ministrul Florin Spătaru.

Totodată, ambele părţi au apreciat calitatea relaţiilor bilaterale româno-polone la nivelul UE, NATO şi în acest context, a fost accentuată importanţa promovării investiţiilor reciproce şi a schimburilor bilaterale în contextul provocărilor cauzate de războiul Rusiei în Ucraina.

"Este vital să asigurăm o strânsă colaborare între România şi Polonia în vederea menţinerii unei politici şi a unui cadru de reglementare orientate spre viitor, pentru a accelera transformarea sectoarelor industriale pentru alinierea la obiectivul de emisii zero. Tranziţia de la un model economic liniar la unul circular este un proces complex, pe care Ministerul Economiei îl sprijină prin programe dedicate. În acest sens, am inclus politicile verzi în toate programele derulate de Ministerul Economiei. Pentru România, producerea de baterii este un obiectiv către tranziţia la o energie curată, acest domeniu va impulsiona cercetarea şi inovarea la nivelul industriei româneşti şi va stimula crearea de locuri de muncă şi creştere economică", a concluzionat Florin Spătaru, ministrul român al Economiei.

Prezenţa în România a ministrului Dezvoltării Economice şi Tehnologiei din Polonia, Waldemar Buda, are loc în contextul participării sale la Reuniunea comună de guvern (G2G) între România şi Polonia.

O semnificaţie specială pentru colaborarea bilaterală o are mecanismul consultărilor interguvernamentale româno-polone (G2G), desfăşurate sub coordonarea prim-miniştrilor celor două ţări. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel