Premieră pentru U.S. Army: Primește primul tanc M10 Booker, dezvoltat în cadrul programului militar MPF

DefenseRomania Team |
Data publicării:
U.S. Army primește primul vehicul de luptă M10 Booker. Sursa foto: army.mil/US Army.
U.S. Army primește primul vehicul de luptă M10 Booker. Sursa foto: army.mil/US Army.

Departamentul american al Apărării (DoD) a anunțat, la 17 aprilie 2024, că primul model de serie al vehiculului de luptă M10 Booker - Mobile Protected Firepower (MPF) - a fost livrat către Armata SUA. Proiectat ca tanc ușor, M10 Booker combină puterea de foc și mobilitatea unui tanc de luptă principal (MBT), dar cântărește doar 35 de tone - semnificativ mai ușor în comparație cu tancul M1A2 Abrams care cântărește 63 de tone.

Mobile Protected Firepower (MPF) este un program al U.S. Army care vizează achiziționarea unui vehicul de luptă modern. MPF se numără printre cele trei programe militare care au ca obiectiv înzestrarea forțelor terestre americane cu blindate ușoare care să înlocuiască vehiculele Bradley și care să răspundă cerințelor U.S. Army.

U.S. Army a anunțat la jumătatea anului 2023 că va numi vehiculul rezultat în urma derulării programului Mobile Protected Firepower (MPF) drept M10 Booker în onoarea a doi soldați americani curajoși care au luptat în două războaie diferite.

Proiectul M10 Booker, la care lucrează compania General Dynamics Land Systems, a fost dezvoltat în cadrul programului Mobile Protected Firepower. Acest program a atins o etapă importantă atunci când U.S. Army a acordat companiei General Dynamics un contract în valoare de 1,14 miliarde de dolari în iunie 2022 pentru a produce vehiculul. Contractul prevede livrarea în primă fază a 96 de blindate de acest tip.

Proiectarea și dezvoltarea vehiculului M10 Booker reprezintă un efort semnificativ depus de compania General Dynamics pentru a răspunde cerințelor armatei în ceea ce privește un nou vehicul de luptă care să asigure o putere de foc eficientă, mobilate ridicată și protecţie sporită pentru infanteria ușoară.

M10 Booker, cunoscut anterior sub numele de Mobile Protective Firepower (MPF), este un nou vehicul de luptă pe șenile al armatei americane care a fost proiectat și dezvoltat de compania americană GDLS (General Dynamics Land Systems) pentru a spori capacitățile de luptă pentru brigăziile de infanterie a armatei americane.

Este dificil ca M10 Booker să fie considerat un vehicul militar complet nou, creat de la zero. Șasiul tancului ușor este identic cu cel al transportorul blindat de trupe ASCOD de la General Dynamics, care este folosit şi de IFV-urile Pizarro, Ulan și Ajax. Sistemul de control al focului și o serie de alte componente sunt aceleaşi pe care le găsim şi pe tancul M1A2 Abrams SEPv3.

Armamentul principal al M10 Booker este format dintr-un tun de 105 mm, care este capabil să tragă proiectile de tip HEAT și APFSDS, ceea ce îi oferă capacitatea de a ataca o varietate de ținte, inclusiv blindate și fortificații inamice. Tancul dispune, de asemenea, de o mitralieră de 7,62 mm. Trapa comandantului este, de asemenea, echipată cu o mitralieră de 12,7 mm.

M10 Booker este construit pentru a avea o mobilitate ridicată în zone cu terenuri greu accesibile. Este propulsat de un motor diesel care asigură o viteză maximă de aproximativ 65 km/h, ceea ce îl face rapid pentru un vehicul blindat. Autonomia sa eeste de aproximativ 480 km (300 de mile).

Designul ușor și dimensiunile compacte ale lui Booker îi permit să fie transportabil pe calea aerului, ceea ce este esențial pentru desfășurarea rapidă în zone îndepărtate. Șenilele sale sunt concepute pentru a oferi o tracțiune excelentă pe teren moale, noroi și zăpadă, menținând operabilitatea în medii diverse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel