Premieră pentru Coreea de Sud: Test cu rachetă balistică lansată de pe un submarin

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

În cursul săptămânii trecute, Coreea de Sud a lansat, pentru prima dată, o rachetă balistică de pe un submarin (SLBM). Testul a fost făcut de pe submarinul diesel-electric Dosan Ahn Changho - primul din clasa cu același nume, de producție autohtonă, care încă nu a intrat oficial în dotarea Marinei sud-coreene.

Potrivit publicației locale, Yonhap TV News, testul a fost un succes, Coreea de Sud intrând astfel în „clubul de elită” al țărilor capabile să proiecteze și să lanseze propriile SLBM-uri.

Coreea de Nord, adversarul strategic al Seulului, deține și ea această tehnologie, fiind considerată cea de-a șaptea țară capabilă să lanseze SLBM. Potrivit, publicației Defense News, toate statele, care au proiectat SLBM, până acum sunt state nucleare, Coreea de Sud fiind singura țară, care va deține SLBM fără să le echipeze cu focoase nucleare.

Detaliile despre test nu au fost comunicate, dar se pare că racheta folosită este o variantă a tipului Hyunmoo 2B, care are o rază de acțiune de 500 km.

Ministerul Apărării Naționale al Coreii de Sud a refuzat să furnizeze detalii, care să confirme dacă rapoartele recente sunt adevărate, dar a precizat că „o confirmare precisă despre activele militare este limitată din motive de securitate. Forțele armate coreene dețin capabilități moderne și puternice pentru a garanta pacea Peninsulei Coreene …”. Între timp, Administrația pentru Programul de Achiziții al Apărării (DAPA) a confirmat doar că „[submarinul] va fi livrat foarte curând, după finalizarea unui test pentru sistemul de lansare a torpilei momeală”.

Primul submarin din clasa Dosan Ahn Chang Ho are un deplasament de 3750 tone în imersie, o autonomie de 19.000 km (sau 50 de zile) și o viteză maximă în imersie de 20 de noduri. Este echipat cu șase sisteme de lansare verticală, atât pentru rachete balistice, inclusiv Hyunmoo 4-4 cu bătaia de 800 km, cât și pentru rachete de croazieră (SLCM) tip Hyunmoo 3C cu raza de acțiune de 1.500 km. Lotul doi al acestei clase va avea până la 10 lansatoare verticale (VLS). Mai este echipat cu șase tuburi pentru lansarea torpilelor.

Coreea de Nord are un singur submarin diesel-electric operațional, care este echipat cu rachete balistice cu încărcătură nucleară, un al doilea fiind în construcție. Deplasamentul navei este de aproximativ 2.000 de tone, poate atinge o viteză maximă în imersie de 10 noduri și are o autonomie de 2800 km. Se consideră că vor fi construite minim trei, astfel de submarine.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel