Premieră mondială: spațiul aerian al unei mari capitale monitorizat cu sisteme video și laser

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Clasica supraveghere aeriană prin radar s-ar putea să devină istorie mai rapid decât se aștepta. Departamentul american al Apărării (DoD) și o companie privată au pus la punct o tehnologie de monitorizare la scară mare a spațiului aerian folosind camere video și sisteme laser.

Primul beneficiar al noii tehnologii este capitala Statelor Unite, Washington DC, a anunțat DoD, luni. Cheia sistemului de supraveghere este inteligența artificială care analizează și integrează aproape instantaneu fluxuri video provenite dintr-un spațiu foarte mare, impropriu până acum pentru acest tip de monitorizare.

Rezoluția noului sistem va fi de 10 ori mai mare față de cea din prezent.

Sistemul îmbunătățit de recunoaștere vizuală, identificare și avertizare oferă o creștere de zece ori a capacității de performanță în comparație cu sistemul din era 9/11 (instalat după 11 septembrie 2001 – nota autorului) pe care îl înlocuiește, a declarat locotenentul-colonel (forțe aeriene) Kurtis Engelson, ofițerul responsabil cu sprijinul tehnico-material pentru Sistemul integrat de apărare antiaeriană din zona capitalei SUA.

La realizarea proiectului, Forțele Aeriene Americane (USAF) au colaborat cu Unitatea de Inovare a Apărării (DIU) pentru a folosi soluții comerciale deja existente pe piață, pe care le-au adaptat nevoilor USAF.

„Este un sistem de supraveghere, identificare și urmărire de ultimă generație care, monitorizează și apără spațiul aerian din zona Washington DC, parte a Sistemului de Apărare Antiaeriană Integrată din Regiunea Capitalei Naționale”, a spus Engelson.

După o demonstrație de 18 luni la nivel de prototip, încheiată în aprilie, firma Teleidoscope, un furnizor în premieră al DoD, a primit un contract de producție de 100 milioane de dolari. Comenzile pentru sistem sunt deja în curs de execuție, iar implementarea va începe în acest an, a precizat Engelson.

Creierul sistemului este un software de învățare automată și realitate augmentată.

Noul sistem folosește progresele de piață în ceea ce privește învățarea automată (machine learning) și caracteristicile de realitate augmentată întrebuințate la supravegherea prin camere (video – nota autorului) care, prin capacitatea lor avansată de a identifica obiecte zburătoare în spațiul aerian al NCR (al regiunii capitalei naționale), sunt un sprijin real pentru managerii de lupte aeriene”, a adăugat Engelson.

Capabilitățile de urmărire automată ale sistemului se referă la fluxurile video full-motion, indiferent de domeniu, făcându-se astfel, primul pas în direcția creșterii capacității de supraveghere video la scară mare cu ajutorul aeronavelor pilotate de la distanță. Software-ul de la acest prototip are potențialul de a rula fluxul video pe orice dispozitiv de ultimă generație sau în cloud, a declarat Nick Ksiazek, manager de program în cadrul DIU.

Camerele video și laserele folosite în cadrul sistemului vor avea caracteristici de mare performanță în concordanță cu ambițiile proiectului.

Efortul de producție se concentrează pe modernizarea camerelor și a laserelor sigure pentru ochi  folosite pentru urmărire vizuală și avertizarea aeronavelor care încalcă regulile speciale de zbor specifice regiunii. Actualizările vor îmbunătăți semnificativ capacitatea operatorilor de apărare antiaeriană de a identifica corect aeronavele și de a folosi laserele de avertizare la distanțe mult mai mari, a spus Engelson. Sistemul de avertizare vizuală cu laser oferă celor implicați în securizarea spațiului aerian al Washingtonului, un mijloc rapid de a contacta piloții atunci când încercările prin radio au eșuat.

După experiența acumulată într-unul din cele mai aglomerate spații aeriene din lume, sistemul va fi folosit pentru a proteja și alte zone și facilități.

Tehnologia are o aplicabilitate largă de apărare la nivel național în toate serviciile de apărare împotriva amenințărilor asimetrice și apropiate, cum ar fi sistemele aeriene fără pilot și rachetele de croazieră, a declarat Nick Ksiazek.

În zona Zona Metropolitană Washington, D.C., trăiesc peste 6 milioane de oameni și aici se află guvernul federal, baze militare cheie, agenții de informații, instituții de stat regionale și locale.

Cerul de deasupra zonei metropolitane găzduiește atât un trafic aerian comercial și militar destul de aglomerat, cât și un număr tot mai mare de drone private.

Protejarea acestei zone metropolitane de amenințările aeriene ale teroriștilor și adversarilor este sarcina Sistemului Integrat de Apărare Antiaeriană din Regiunea Capitalei Naționale, o componentă a Comandamentului de Apărare Aerospațială din America de Nord (NORAD), potrivit comunicatului de presă al DoD.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel