Prelungirea luptelor din Ucraina aduce noi provocări logistice. Asigurarea consumabilelor pentru sistemele Javelin, o primă problemă semnalată deja

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Javelinul este un echipament sofisticat, capricios, cu un preț de șase cifre în dolari, care are la bază principiul fixării imaginii termice a unei ținte folosind o unitate de lansare a comenzii.

Rachetele ghidate pot străpunge armura de la o distanță de până la 4 km. Dar sistemul este mult mai complicat de utilizat decât alte arme portabile (“de umăr”). Pentru a funcționa, necesită baterii și lichid de răcire cu argon și vine cu un manual de utilizare de 258 de pagini.

O unitate de luptă din Ucraina a semnalat o problemă urgentă. Lansatoarele de rachete Javelin din dotare au devenit inoperabile și nimeni din unitate nu le putea repara.

The Washington Post a relatat, într-un articol publicat ieri, că a vorbit cu un veteran al armatei SUA, Mark Hayward, care a fost în Ucraina în calitate de instructor voluntar pentru a ajuta Forţele Armate Ucrainene să înveţe cu să utilizeze sistemele de rachete Javelin, dar mai ales cum să le repare.

S-a căutat ajutor de la veteranii americani voluntari, care chiar au reușit să conceapă o soluție pentru unele dintre ele prin utilizarea componentelor electronice de la controllere unor console de jocuri video, după cum a declarat Mark Hayward, un veteran al armatei americane care a fost instructor voluntar in Ucraina.

Celelalte, a declarat acesta, s-a crezut că sunt defecte, până s-a descoperit că instrucțiunile de utilizare, traduse prin Google Translate, nu au fost pe deplin înțelese.

Hayward a remarcat că manualele de instrucțiuni, care includ de obicei şi numere de telefon către o linie telefonică unde poţi primi instrucţiuni suplimentare privind rezolvarea unor probleme tehnice, nu au venit la pachet cu sistemele de rachete Javelin livrate către Ucraina.

Veteranul a explicat că dintr-un transport de sisteme de rachete Javelin lipseau "manualele de instrucțiuni" care includ un număr de telefon către un centru de asistenţă tehnică, ceea ce a făcut şi problemele legate de mentenanţa sistemelor de rachete să fie tot mai mari.

,,Se pare că Javelin-urile trimise Ucrainei nu vin cu manuale de instrucțiuni care să îndrume personalul militar să sune la un număr de telefon dacă armele funcționează defectuos sau necesită reparații", a precizat Hayward  pentru Washington Post. 

Veteranul american susţine că a deschis mai multe cutii în care se aflau sisteme Javelin, dar nu a găsit niciun astfel de manual cu instrucţiuni, iar mai mulţi instructori militari i-au spus că nu știau că există vreo linie telefonică un pot primi asistență tehnică pentru sisteme Javelin.

Veteranul american a subliniat că, după episodul în care Pentagonul a trimis peste 5.000 de sisteme Javelin în Ucraina, nu a făcut mai mult pentru a se asigura că cei care le folosesc pot beneficia de ajutor atunci când apar astfel de nevoi.

Puternicele arme antitanc au ajuns să simbolizeze implicarea SUA în Ucraina și determinarea de a echipa armata ucraineană pentru lupta devastatoare pe care o susține.

Dar, potrivit comandanților ucraineni și voluntarilor occidentali, s-a pierdut din vedere asistența logistică eficientă și în timp util - lucruri precum modulele de antrenament, bateriile de rezervă și alte elemente de bază pe care se bazează funcționarea unei armate în luptă.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel