Povestea de succes F-16 intră după 50 de ani într-o nouă eră: Primul zbor al unui F-16 Block 70 Viper a avut loc în SUA

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon Block 70. Foto: Lockheed Martin
F-16 Fighting Falcon Block 70. Foto: Lockheed Martin

Lockheed Martin a anunțat succesul primului zbor al F-16 Block 70 la facilitatea sa din Greenville, Carolina de Sud.

Zborul a avut loc pe data de 24 ianuarie, ora  9:17 a.m. cu doi piloții de testare ai companiei și a durat aproximativ 50 de minute. Acesta a inclus verificări de navigabilitate, testarea motorului, controlului zborului și ale sistemului de alimentare, precum și manevrarea de bază a aeronavei. 

Aeronava F-16 Block 70 testată este primul dintre cele 16 avioane care vor fi livrate în Bahrain, în condițiile în care, în prezent, șase țări au solicitat aeronave Block 70/72 Viper - cea mai modernă versiune a F-16.

Lockheed Martin avea deja o comandă de 128 de avioane, care urmează să fie construite în Greenville, când a primit scrisori de acceptare a ofertei (LOA), de la Bulgaria și Iordania.

Bulgaria a semnat anul trecut scrisoarea pentru opt avioane, în timp ce Iordania a semnat tot anul trecut o scrisoare pentru opt avioane, iar săptămâna trecută a depus o LOA suplimentară pentru încă patru aparate.  

„Zborul de succes de astăzi este o dovadă a muncii grele, a dăruirii și angajamentului față de clienții noștri și de misiunile acestora. Această piatră de hotar demonstrează angajamentul Lockheed Martin de a promova acest program și de a pune la dispoziția luptătorilor acest avion atât de necesar și capabilitățile sale avansate de securitate”, a declarat OJ Sanchez, vicepreședinte al Integrated Fighter Group, care se ocupă și de programul F-16.

CITEȘTE ȘI: F-16 Block 70 Viper achiziționat de Bulgaria e un „ucigaș de monștri”. Lockheed Martin: F-16 bulgare și F-35 românești vor zbura împreună

 

F-16 - o poveste de succes

 

2. Foto ilust... (f-16-sua_53201100.jpg)

Avioane americane F-16 Fighting Falcon ale Gărzii Naționale, în timpul unui survol / Sursă foto: U.S. Air Force

Proiectat inițial ca un avion de luptă cu limitări în funcție de momentul utilizării, F-16 Fighting Falcon a evoluat într-un avion multirol de succes pentru orice vreme.

Peste 4.600 de aeronave au fost construite de când producția sa a fost aprobată, în 1976. Deși aceste avioane nu mai sunt achiziționate de Forțele Aeriene ale SUA, ele se construiesc în versiuni îmbunătățite pentru export. 

F-16 este o alegere strategică și valoroasă pentru mulți clienți din întreaga lume care caută avioane de luptă de generația a patra cu capacități avansate și costuri accesibile pentru ciclul de viață. Astfel că, peste 3.000 de aeronave F-16 operează astăzi în 25 de țări. 

În total, F-16 a efectuat aproximativ 19,5 milioane de ore de zbor și cel puțin 13 milioane de ieșiri-avion.

Cea mai recentă versiune, Block 70/72, oferă o capacitate net superioară versiunilor anterioare și va fi exploatată de cel puțin cinci țări începând cu mijlocul anilor 2020.

CITEȘTE ȘI: Gen. Mîndrescu: România nu a cumpărat F-16 să facă dog fight ca în Top Gun. Dar oare sunt suficiente 49 de avioane?

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel