Blindatele CV90 pot intra și ele în competiția pentru înlocuirea Jderului românesc? Primele impresii ale ucrainenilor după ce CV90 au ajuns pe front

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
CV90, sursă foto: BAE Systems
CV90, sursă foto: BAE Systems

Forțele armate ucrainene au primit cele mai recente MLI-uri CV90. Cel puțin o parte dintre mașinile de luptă ale infanteriei (MLI) CV90, promise de Suedia, sunt deja în Ucraina și iau parte la luptele de pe front.

Soldații Brigăzii Mecanizate 21 din direcția Lîman lucrează în condiții dificile - fiind sub foc constant din partea tancurilor Federației Ruse. Tancurile inamice atacă constant pozițiile infanteriștilor ucraineni de pe linia frontului. 

Pentru sprijinul infanteriei, unitatea are acum mașinile de luptă ale infanteriei CV90 suedeze, care sunt în serviciu în țările NATO.

Militarii ucraineni au doar cuvinte de laudă pentru „Fiara NATO”, așa cum au denumit-o încă din primele zile de utilizare.

„Dacă îl compari cu BMP-1 sau BMP-2 ( vehicule de luptă sovietice pe șenile n.r.) , atunci CV90 este ca un Mercedes pe lângă un Zaporojeț (mașină sovietică de clasa mică din anii 60, inspirată din modelul Fiat 600 - n.r.). Aici avem două foi de blindaj”, spune unul dintre militarii Brigăzii 21.

Militarii notează că MLI-ul poate funcționa pe timp de noapte și nu este vizibil pe camerele cu termoviziune. De asemenea, militarii ucraineni susțin că vehiculul este foarte silențios.

„Această mașină poate porni imediat, poate pleca și nu poate fi auzită deloc la 200 de metri”, explică Serhii, unul din militarii ce fac parte din Brigada 21 Mecanizată.

Armata subliniază că MLI-urile suedeze sunt mult mai confortabile și fac față sarcinii de a proteja cea mai importantă resursă - oamenii.

De altfel, aici este punctul cel mai slab al BMP-1 sau BMP-2: MLI-urile sovietice îngrămădesc militarii într-un spațiu extrem de mic, la mică distanță față de sol. Dacă vehiculul detonează o mină, atunci toți ocupanții sunt victime sigure, aspect pe care îl explică și militarii ucraineni:.

„Cel mai impresionant lucru aici este preocuparea pentru oameni. Dacă MLI-urile sovietice, să fiu sincer, sunt echipamente ieftine pentru un echipaj ieftin, atunci totul este complet diferit aici. Este echipament scump, dar cel mai scump lucru din el sunt oamenii. .” – remarcă ofițerul de presă din Brigada 21 Mecanizată.

 

Mașini de luptă ale infanteriei, echipamente aflate și în vizorul României

 

Stridsfordon 90 sau CV90 este o familie de mașini de luptă ale infanteriei suedeze care au fost în dezvoltare de la mijlocul anilor 80.

Corpul blindat și turela CV-90 sunt realizate din plăci de blindaje din oțel laminat folosind o schemă de dispunere distanțată.

CV90 este folosit de norvegieni, danezi și suedezi au fost folosite în operațiuni de luptă în timpul războiului din Afganistan.

Astăzi, acestea sunt printre cele mai moderne MLI-uri care apără țările NATO și ar putea intra în competiția pentru programul derulat de Armata României denumit „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile - MLI”.

Vehiculul de luptă pentru infanterie (IFV) Lynx KF41. Sursa Foto: Rheinmetall.

 

România demarează și ea un program de înzestrare cu mașini de luptă ale infanteriei

 

Până acum, două companii și-au manifestat interesul pentru a participa la licitația organizată de România: GDLS (divizia europeană a General Dynamics Corporation), cu vehiculul ASCOD și coreeni de la Hanwha Defence, care vin cu propunerea Redback, o versiune îmbunătățită a IFV-ului K21 BMP aflat în serviciul armatei sud-coreene.

Pe lista potențialilor candidați mai sunt (alături de GDLS și Hanwha) cei de la Rheinmetall, cu vehiculul de luptă pentru infanterie Lynx.

La finalul anului trecut, general-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a făcut o trecere în revistă a programelor de înzestrare aflate în desfășurare, dar și a celor care vor urma pentru Armata română. Și, printre acestea, se numără achiziția de obuziere autopropulsate - anunțată de DefenseRomania în mai multe rânduri -, dar și cea de mașini de luptă ale infanteriei.

CITEȘTE ȘI: Coreenii intră în „bătălia pentru România” cu moralul la maxim. Mașina de luptă Redback învinge Lynx german într-un contract uriaș

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel