Industria poloneză de apărare ar putea stabili un nou record al producţie de vehicule blindate: Polonia, posibilă achiziţie a 400 de transportoare Rosomak Long

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Până la sfârșitul anului 2023 se așteaptă semnarea unui contract pentru livrarea a 250 sau chiar aproximativ 400 de transportoare blindate 8x8 Rosomak către Armata poloneză. Forțele Armate Poloneze le vor primi în noua versiune Rosomak Long (Rosomak-L). S
Până la sfârșitul anului 2023 se așteaptă semnarea unui contract pentru livrarea a 250 sau chiar aproximativ 400 de transportoare blindate 8x8 Rosomak către Armata poloneză. Forțele Armate Poloneze le vor primi în noua versiune Rosomak Long (Rosomak-L). Sursa Foto: Rosomak S.A.

Industria poloneză de apărare ar putea stabili un nou record în ceea ce privește volumele de producție. Potrivit unor informații neoficiale, armata poloneză intenționează să semneze un contract de achiziţie a 250 de transportoare blindate Rosomak Long - cu posibilitatea de extindere până la 400 - până la sfârșitul anului 2023.  Rosomak Long se diferențiază de versiunea de bază ''Rosomak'' prin faptul că este mai lung cu 0,6 metri și prin capacitatea de a fi amfibiu chiar și după instalarea modulului de luptă ZSSW-30.

Este foarte posibil că viitorul contract să prevadă livrarea întregului număr de vehicule blindate Rosomak Long în mai multe tranșe. În același timp, termenul estimat al viitorului contract rămâne necunoscut, precizează publicaţia poloneză Defence24, citând surse proprii.

Sursa citată precizează că Armata poloneză dorește să comande transportorul blindat Rosomak Long ca vehicul de luptă pentru infanterie pentru a înlocui vechile BMP-1 și/sau pentru a forma noi unități mecanizate.

Carcasa lungă de 0,6 metri și capacitatea amfibie îmbunătățită, chiar şi echipat cu modulul de luptă greu ZSSW-30 sunt, practic, toate caracteristicile versiunii Rosomak Long. Versiunea de bază a Rosomak, atunci când a fost echipată cu un astfel de modul - în timpul perioadei de testare - a demonstrat flotabilitate, dar se pare că, în acest caz, armata poloneză nu a fost mulțumită de rezultatele testului.

Defense24 scrie că integrarea turelei ZSSW-30 pe Rosomak 8×8  înseamnă cu adevărat o reuşită a industrie poloneze de apărare. Proiectul turelei fără pilot este unul dintre cele mai importante proiecte implementate de industria poloneză de apărare, deoarece staţia de arme ZSSW va echipa în cele din urmă un număr mare de transportoare blindate. Sistemul va fi capabil să lovească diferite tipuri de ținte, inclusiv vehicule puternic blindate. 

Turela ZSSW-30 este înarmată cu un tun ATK-44 de 30 mm, o mitralieră coaxială UKM-2000C 7.62 × 51 calibru NATO și două lansatoare de rachete Spike-LR ATGM (Anti-Tank Guided Missile). 

De asemenea, vehicul blindat amfibiu Borsuk NBPWP (New Floating Infantry Fighting Vehicle), un alt produs al industrie de apărare din Polonia, aflat în prezent în teste la  Forțele Armate Poloneze, ar urma să fie echipat tot cu o stație de arme comandată de la distanță ZSSW-30.

În funcție de modul în care se va încheia contractul pentru Rosomak Long și care vor fi termenele acestuia, se pare că industria poloneză de apărare ar putea stabili un nou record în ceea ce privește producția de vehicule blindate.

Până în prezent, existau informații publice care indicau capacitatea industriei poloneze de a produce până la 100 de vehicule blindate Rosomak pe an.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel