Polonia vrea să aibă în total peste 700 de sisteme de rachete, dar aprovizionarea cu muniție rămâne o problemă

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistemul coreean de rachete K239 Chunmoo pe șasiul polonez Jelcz, pregătit pentru al fi livrat către armata poloneză. Iunie 2023. Sursa Foto: Hanwha Aerospace.
Sistemul coreean de rachete K239 Chunmoo pe șasiul polonez Jelcz, pregătit pentru al fi livrat către armata poloneză. Iunie 2023. Sursa Foto: Hanwha Aerospace.

Nu toţi cetăţenii din Polonia sunt mulţumiţi de faptul că Varşovia achiziționează sute de sisteme de rachete, având în vedere că problema de a avea suficientă muniție pentru acestea nu trebuie ignorată. Ca parte a unui proces istoric de reînarmare, Polonia achiziționează un număr imens de sisteme de arme și echipamente militare diferite, în principal din Coreea de Sud, inclusiv achiziționarea a peste două sute de sisteme de rachete K239 Chunmoo, pe lângă alte câteva sute de sisteme HIMARS, iar polonezii încep să se întrebe, pe bună dreptate, dacă este nevoie de atâtea arme.

De exemplu, într-un interviu acordat publicaţiei Defence24.pl, fostul comandant al armatei poloneze, generalul Waldemar Skrzyczak, a subliniat că acordurile încheiate cu Coreea de Sud privind achizițiile de armament ar trebui să fie mai atent analizate.

,,Trebuie să analizăm aceste contracte", subliniază Skrzyczak, spunând direct că "nu le cunoaștem conținutul și condițiile" în care Polonia face achiziții din Coreea de Sud. Și mai subliniază generalul că, în opinia sa, cel mai important lucru nu este achiziționarea de tancuri sau de sisteme de rachete, ci mai degrabă faptul că Coreea de Sud trebuie să investească într-o fabrică de muniții.

,,Acest lucru trebuie spus clar, este de netăgăduit. Ei au obligația să facă acest lucru cu acești bani - de a ne oferi tehnologie și capital", notează generalul, fiind de acord cu opinia unui alt general-locotenent, Miroslaw Rozanski, potrivit căruia nu sute de HIMARS și Chunmoo sunt relevante pentru Polonia, ci numărul de rachete pentru acestea.

Skrzyczak afirmă în mod explicit că reînarmarea ar trebui să aibă loc în primul rând în contextul unei consolidări reale a armatei, nu de dragul propagandei despre "cea mai mare armată terestră din Europa", subliniind că Polonia ar trebui să aibă o armată pe care "și-o poate permite".

Reamintim că Polonia dorește să se înarmeze cu sute de sisteme de rachete - este vorba de acorduri privind achizitioarea a 486 de sisteme de rachete americane HIMARS și alte 218 sisteme K239 Chunmoo (versiunea poloneză a Homar-K) - ceea ce înseamnă un total de peste 700 de sisteme de rachete cu lansare multiplă.

 

Noul ministru al apărării trebuie să depolitizeze armata

 

Ultimii ani au arătat că politicienii au rupt efectiv coloana vertebrală chiar și a celor mai duri ofițeri. De aceea, acest domeniu necesită o muncă enormă din partea noii echipe care va veni la Ministerul Apărării Naționale.

Noul ministru trebuie, înainte de toate, să restabilească demnitatea armatei – spune generalul Waldemar Skrzypczak, fost comandant al forțelor terestre, într-un interviu acordat Onet despre provocările care îl așteaptă pe noul șef al Ministerului polonez al Apărării.

Generalul amintește că forțele armate trebuie să garanteze apărarea statului și să se opună agresiunii externe. De aceea armata nu poate fi o jucărie în mâinile politicienilor, subliniază el.

Acordurile pentru achizitia de armament care au fost semnate în timpul guvernării PiS ar trebui revizuite pentru a verifica ce consecințe au asupra armatei, cum îi afectează structurile, eficiența și bugetul. Potrivit generalului Skrzypczak, aceasta este o problemă cheie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel