Polonia va forma o nouă divizie de infanterie în zona coridorului Suwalki

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Mariusz Blaszczak, vicepremier și ministru al Apărării Naționale a Poloniei. Sursa foto: Ministerul polonez al Apărării.
Mariusz Blaszczak, vicepremier și ministru al Apărării Naționale a Poloniei. Sursa foto: Ministerul polonez al Apărării.

Polonia va forma o nouă divizie de infanterie, care va opera în nord-estul țării, mai precis în zona de frontieră cu Belarus și coridorul Suwalki, care leagă țările baltice cu teritoriul NATO.

Luni, 9 ianuarie, Mariusz Blaszczak, vicepremier și ministru al Apărării Naționale a Poloniei,  aflat la Białystok (reședința voievodatului Podlaskie), a prezentat conceptul creării Diviziei 1 Infanterie ”Legiunile”.

”Aceasta este a cincea (mare) unitate tactică din armata poloneză, în forțele terestre ale armatei poloneze. Va fi organizată pe măsură ce acum formăm Divizia 18 Mecanizată și la fel cum transformăm Divizia 16 Mecanizată, deci într-un sistem de patru, adică 4 brigăzi, apoi 4 batalioane pe brigadă. Locațiile în care vor fi amplasate unitățile acestei divizii - Divizia 1 Infanterie ”Legiunile” - se află în voievodatul Podlaskie (…)'', a declarat Blaszczak.

Noua mare unitate va funcționa între Divizia 16 Mecanizată - care operează în principal în voievodatul Warmińsko-Mazurskie (zona de graniță cu enclava rusă Kaliningrad) - și Divizia 18 Mecanizată - care operează în principal în voievodatele Mazowieckie și Lubelskie (porțiunea sudică a frontierei cu Belarus), a adăugat ministrul Blaszczak.

În septembrie 2022, Blaszczak l-a numit pe generalul de brigadă Norbert Iwanowski ca reprezentant plenipotențiar al Ministerului Apărării Naționale pentru formarea celei de-a cincea divizii a armatei poloneze. Iwanowski, care a elaborat concepția de înființare și întrebuințare a noii divizii, a fost încadrat anterior pe funcțiile de comandant al Brigăzii 15 Mecanizate din Divizia 16 și de șef al consiliului P-2, adică recunoașterea și informațiile strategice ale Ministerului Apărării.

Vicepremierul Blaszczak a declarat că motivul înființării diviziei este reprezentat de acțiunile militare ale Rusiei.

”Nu există nicio îndoială că avem de-a face cu o încercare de reconstruire a imperiului rus. Acesta este imperiul rău. Indiferent dacă a fost alb sau roșu, dacă acum este al lui Putin. A adus întotdeauna răul cu el. Acest lucru îl află, în fiecare zi, vecinii noștri din Ucraina. Pentru că, la urma urmei, există un război regulat în Ucraina, acesta este deja un conflict pe scară largă. Ucraina a fost invadată de Rusia. Sarcina noastră, sarcina autorităților poloneze, este să construim o armată poloneză puternică. Pentru ca agresorul să nu îndrăznească să atace țara noastră. (…)”, a precizat Blaszczak.

Comanda și statul major al diviziei vor funcționa în localitatea Ciechanów, unde în octombrie 2022, a fost înființat un batalion de tancuri, care de-acum face parte din divizie.

Procesul de înzestrare este în curs și, potrivit, vicepremierului Blaszczak unitățile diviziei vor primi atât tancuri Abrams cât și K2.

”Desfășurăm în mod dinamic procesul de creare a noii (mari) unități tactice. Divizia va fi echipată cu arme moderne. În timp ce Divizia 16 Mecanizată, când vine vorba de tancuri, va fi echipată în primul rând cu tancuri K2, Divizia 18 cu tancuri Abrams, noua divizie va fi echipată atât cu tancuri K2, cât și cu tancuri Abrams. Deci, ideea este să profităm la maximum de armele moderne care sosesc deja în Polonia. Brigada blindată va fi amplasată în Czerwony Bór și Siemiatycze. Va exista și o brigadă de artilerie, pentru că experiența războiului din Ucraina arată în mod direct că artileria joacă un rol cheie în apărare și în apărarea eficientă a Ucrainei împotriva invaziei ruse. Brigada de artilerie va fi echipată cu obuziere K9 și Krab, precum și cu sistemul de zbor fără pilot cu numele de cod „Gladius”, a subliniat șeful Ministerului Apărării Naționale.

Numele noii divizii a armatei poloneze se referă la unitatea tactică istorică, care a fost înregistrată în cea mai lungă luptă pentru independența Poloniei în timpul primului și celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit Ministerului polonez al Apărării.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel