Forţele Armate Polonez vor primi primele tancuri K2 Black Panther începând de anul acesta. Industria poloneză de apărare joacă un rol esenţial

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul polonez al Apărării a anunțat calendarul de livrare pentru tancurile K2 Black Panther și a obuzierelor autopropulsate K9A1 care vor fi achiziționate în cadrul contractelor ce urmează a fi semnate cu compania sud-coreeană Hyundai Rotem.

Contractele de achiziţie pentru tancurile K2 Black Panther de la Hyundai Rotem și a obuzierelor autopropulsate din K9, versiunea K9A1" vor fi aprobate Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, vineri, 26 august.

În ceea ce privește tancurile K2 Black Panther, acestea urmează să fie livrate între 2022 și 2025. Contractul va fi pentru 180 de tancuri K2, împreună cu un pachet de instruire și logistică și o livrare de muniție. Într-un interviu recent acordat publicației Poland the Times, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak a estimat valoarea contractului la 3,37 miliarde de dolari.

Ministerul polonez al Apărării reamintește că K2 Black Panther este un tanc sud-coreean de generația 3+. Armamentul său principal este reprezentat de un tun cu țeavă lisă de calibru 120 mm cu încărcător automat, care poate folosi cele mai noi tipuri de muniție. 

Tancul cântărește 55 de tone, are un echipaj format din trei oameni și un motor de 1 500 CP și dispune de suspensie hidropneumatică pentru o mobilitate ridicată. În cea de-a doua fază a programului de livrare a tancurilor K2 în Polonia, urmează să fie livrată o versiune K2PL, dezvoltată cu participarea industriei poloneze de apărare și produsă în Polonia, complet adaptată la cerințele Forţele Armate Polonez.

Este de aşteptat să existe şi un important transfer tehnologic și o participare extinsă a industrie poloneze, iar echiparea tancului cu sisteme de protecție activă hard-kill și soft-kill este, de asemenea, luată în considerare.

În cazul obuzierelor autopropulsate, livrarea a 212 tunuri în versiunea K9A1 este prevăzută pentru anii 2022-2026. Practic, acest lucru înseamnă că două escadroane de artilerie autopropulsată urmează să fie înarmate în paralel cu acest sistem de artilerie, anual, pe cea mai mare parte a execuției contractului.

Contractul are, după cum a precizat ministrul polonez al Apărării, o valoare de 2,4 miliarde de dolari și include, pe lângă cele 212 obuziere, un "pachet de instruire și logistică și livrarea de muniție".

Șasiul obuzierului K9A1 este foarte asemănător cu cel al lui obuzierului polonez Krab, deoarece acesta din urmă este dezvoltat pe șasiu K9, produs sub licenţă. Prin urmare,  K9A1 este propulsat de un motor de 1.000 CP și cântărește 47 de tone. Obuzierul are o țeavă de calibru 52, ceea ce îi conferă capacitatea de a trage asupra unor ținte aflate la peste 40 km distanță, iar cu unele tipuri de muniţie chiar și la o distanță de 54 km.

Conform ministerului polonez al Apărării, obuzierele K9A1 vor avea de la început sisteme de comunicare poloneze și vor fi echipate cu sistemul de control al focului Topaz.

În ceea ce privește contractele care urmează să fie semnate, poate cea mai mare necunoscută este dacă și în ce măsură acestea includ - pe lângă pachetele logistice și stocurile de muniție - și livrarea de vehicule de sprijin - vehicule de protecție tehnică, de comandă sau logistice.

O problemă separată este dacă transferul de tehnologie preconizat poate fi realizat cu succes. Acordurile-cadru, semnate în iulie, prevăd un total de 1.000 de tancuri și 672 de obuziere. Ar trebui să adăugăm că, inițial, au fost comunicate pentru achiziționare doar 48 de K9A1, restul urmând să fie versiuni K9PL.

Valoarea întregului "program coreean", așa cum sunt denumite uneori achizițiile de K2/K2PL, K9/K9PL și 48 de avioane de vânătoare FA-50, va fi aproape 5,57 miliarde de dolari (aproximativ 27 de miliarde de zloți), la care se ridică contractele planificate să fie semnate vineri la Morąg.

Semnarea acestor contracte este foarte importantă, deoarece poate determina viitorul industriei poloneze de apărare pentru câteva decenii de acum înainte.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel