Ministerul polonez al Apărării a semnat contractul pentru achiziţia a 288 de sisteme de rachete K239 Chunmoo

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe lângă cele 200 de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) HIMARS pe care Polonia urmează să le primească din SUA, Varşovia a semnat azi un acord pentru achiziţia a 288 de sisteme de rachete sud-coreene K239 Chunmoo MLRS. După cum a precizat ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, Polonia ar urma să aibă ,,atât HIMARS, cât și Chunmoo". Tot azi a devenit cunoscut şi faptul că Polonia a decis să achiziţioneze din SUA mai puţine sisteme HIMARS - planurile inţialele erau pentru 500 de lăsătoare HIMARS, iar acum cererea a fost modificată la 200. Motivul declarat pentru această schimbare este că achiziționarea a 500 de sisteme HIMARS ar dura mai mult decât este dispusă Polonia să aștepte.

Presa poloneză a relatat inițial despre faptul că Agenția de achiziții pentru Apărare din cadrul Ministerului polonez al Apărării s-a arătat interesată de sistemul coreean de rachete cu lansare multiplă K239 Chunmoo încă din luna iulie a acestui an. 

Aceste informaţii au început să fie confirmate începând cu luna septembrie de ministerul polonez al Apărării (MoD). Decizia finală privind achiziționa a 300 de sisteme K239 Chunmoo a fost făcută publică săptămâna trecută.

Pe lângă cele 300 de sisteme, Polonia va achiziționa și o licență pentru a putea produce muniție pentru K239. Lansatoarele MLRS vor fi montate pe șasiul camionului polonez Jelcz și vor fi integrate în sistemul polonez de management al luptei TOPAZ.

Ministerul polonez al Apărării subliniază că primele 18 lansatoare vor ajunge în Polonia anul viitor. După cum a precizat ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, primele lansatoare vor ajunge la Divizia 18 Mecanizată (Divizia de Fier) - probabil la nou înființatul Regiment 18 de Artilerie. Se are în vedere un transfer extins de tehnologie, inclusiv transferul de know-how pentru producția de rachete către partea poloneză.

Achiziția de lansatoare K239 Chunmoo, odată realizată, va reprezenta pentru armata poloneză o îmbunătățire semnificativă a capacităţilor  sale de luptă, iar transferul de tehnologie ar trebui să aibă ca rezultat o consolidare semnificativă a industriei  poloneze de apărare, în special dacă rachetele pentru acest sistem sunt produse în Polonia.

Acordul cuprinde şi transferul de tehnologie - achiziționarea de capacități de producție, servicii și modernizarea liniilor de producţie ale industriei polonez de apărare.

Achiziționarea K239 Chunmoo va fi efectuată în paralel cu achiziționarea sistemului de artilerie HIMARS din Statele Unite. Achiziția celor două sisteme este destinată - în principiu - să accelereze realizarea modernizarea armatei poloneze.

K239 Chunmoo, produs de Hanwha Defense, a intrat în dotarea armatei sud-coreene în 2015, iar în prezent se mai află în dotarea armatei Emiratelor Arabe Unite. 

Sistemul permite utilizarea rachetelor de 130 mm (proiectile reactive de la lansatoarele multiple de rachete coreene K136 Kooryong, de generație anterioară), de 227 mm (muniție de bază, compatibilă cu M270 utilizate de HIMARS) și de 239 mm (capabile să lovească ținte la o distanță de 80-85 km, ghidate prin GPS sau inerțial).

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel