Polonia primește primele noi sisteme de rachete cu lansare multiplă HOMAR-K. Nu este exclusă achiziţia de rachete balistice KTSSM-II

S.I. Catalin |
Data publicării:

Polonia continuă să primească ș sisteme de rachete coreene K239 Chunmoo, cunoscute și sub numele de Homar-K, care au fost achiziționate din Coreea în număr de 288 de unități, montate pe șasiul camionului Jelcz și echipate cu sistemul de control al focului Topaz.

Potrivit analiștilor, Polonia va putea efectua în curând primul său test real cu sistemul Homar-K importat din Coreea de Sud, dar deocamdată doar cu o rachetă de exercițiu. În plus, pe baza imaginilor publicate până în prezent în mass-media reiese că Polonia se pregăteşte să efectueze un test de lansare cu rachetă cu rază lungă de acțiune KTSSM-I.

Una dintre cele mai notabile caracteristici ale HOMAR-K este compatibilitatea sa cu o gamă largă de tipuri de muniție, inclusiv rachete și proiectile. Acesta poate utiliza în mod eficient atât muniții de înaltă precizie asemănătoare GMLRS, cât și muniția proprie neghidată. În plus, este echipat pentru a lansa cele mai recente rachete balistice Ure/KTSSM-II, comparabile cu ATACMS din SUA, demonstrând capacitatea sa de a răspunde diverselor nevoi pe câmpul de luptă.

La fel cum Homar seamănă izbitor de mult cu sistemul american HIMARS, același lucru se poate spune și despre racheta să balistică, KTSSM, care este ca o soră a ATACMS-ului american. Cu toate acestea, tipul specific de focos instalat pe KTSSM nu este încă cunoscut.

Pe lângă Polonia, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită au achiziționat, de asemenea, sistemul sud-coreean. Până în prezent, niciuna dintre aceste țări nu a efectuat un test de lansare cu rachete balistice.

Publicația poloneză Defence24 notează că nu există informații privind primirea de către Polonia a muniției Homar-K. Nici pentru KTSSM-II, nici măcar pentru rachetele de 239 mm, a căror producție este planificată să aibă loc în Polonia.

Homar-K este, în esență, o versiune poloneză de export a sistemului sud-coreean K239 Chun-mo. Sistemul a fost instalat pe un șasiu de camion Jelcz 8×8, iar unele modificări suplimentare au fost efectuate în conformitate cu cerințele armatei poloneze, cum ar fi instalarea sistemului de control al focului și de recunoaștere Topaz, dezvoltat în Polonia.

Polonia a comandat un total de 288 de piese de artilerie din Coreea de Sud, dintre care un număr semnificativ sunt deja asamblate de industria poloneză de apărare.

Sistemul poate folosi rachete de 130 mm, 227 mm și 230 mm. Fiecare rachetă poate fi lansată de pe aceeași platformă, dar au raze de acțiune diferite. Sarcina sa principală este de a efectua atacuri cu precizie în spatele liniilor frontului. Versiunea KTSSM (Korean Tactical Surface-to-Surface Missile), achiziționată de asemenea de polonezi, este o rachetă balistică cu o rază de acțiune de 290 de kilometri și poate fi echipată chiar și cu un focos termobaric.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel