Polonia primește două noi avioane ușoare de luptă FA-50. Acordul dintre Polonia și Coreea de Sud vizează și industria de apărare locală

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul polonez al Apărării Naționale, Mariusz Błaszczak, a anunțat sosirea a două noi avioane ușoare de atac FA-50 la baza aeriană Okęcie din Varșovia, marcând un alt pas important în consolidarea capacităților de apărare aeriană ale Poloniei.

Ministrul polonez Apărării a subliniat că, până în prezent, au fost livrate în total 8 aeronave FA-50, urmând ca până la sfârșitul anului să primească un total de 12.

Avionul de luptă FA-50, dezvoltat de Coreea de Sud, aduce tehnologie și capabilități avansate Forțelor Aeriene Poloneze, poziționând Polonia ca o forță formidabilă în regiune.



Sosirea acestor aeronave reprezintă o investiție semnificativă în infrastructura de apărare a Poloniei, care se aliniază cu eforturile de modernizare a apărării țării și consolidează angajamentul acesteia față de NATO și de securitatea regională. FA-50, cunoscut pentru versatilitatea și caracteristicile sale avansate, va juca un rol crucial în protejarea sapațiului aerian polonez și în consolidarea apărării Poloniei.

 

Polonezii vor deveni o forță aeriană extrem de modernă și puternică în Europa



Polonia a semnat două contracte în 2022 pentru a cumpăra 48 de aeronave FA-50 din Coreea de Sud. Alte livrări sunt planificate pentru anii 2025-2028, moment în care armata poloneză va primi 36 de aeronave FA-50PL. 

Acordul privind achiziționarea acestui tip de aeronavă include, de asemenea, pachete de instruire și logistică. Din acest motiv, se planifică înființarea în Polonia a unui centru de întreținere și reparații pentru aeronavele FA-50, pe baza unei cooperări între consorțiul Korea Aerospace Industries și Grupul Polonez de Armament (PGZ) .

Youtube video image

Valoarea comenzii pentru primele 12 avioane este de 705 milioane de dolari net, urmând ca următoarele 36 să aibă o valoare netă de 2,3 miliarde de dolari. Ambele contracte includ un pachet de instruire și logistică și un serviciu de asistență tehnică.

FA-50 este o aeronavă multi-rol care poate fi folosită pentru antrenament, dar și ca avion de luptă. A fost proiectat de Korea Aerospace Industries (KAI) în cooperare cu Lockheed Martin - producătorul aeronavelor F-16 și F-35. 

FA-50 este o aeronavă echipată cu sisteme avansate de imagistică și control, precum și cu sisteme de avionică și radar de control al focului de ultimă generație. 

În materie de sisteme de arme, un avion FA-50 dispune de un tun de calibru 20 mm și poate lansa rachete aer-aer AIM-9 Sidewinder, rachete aer-sol AGM-65 Maverick, precum și mai multe tipuri de bombe. Viteza maximă a FA-50 este de Mach 1,5 (1.837,5 km/h), în timp ce rază sa de acțiune este de 1.800 km.

Cu o flotă formată din avioane de generația a V-a de tip F-35 Lightning II, cu aproape 50 de avioane moderne FA-50 și cu actualele F-16 Block 52, polonezii vor deveni o forță aeriană extrem de modernă și puternică în Europa, și cu siguranță una dominantă în regiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel