Polonia presează și susține că a convins Berlinul de necesitatea Patriot în Ucraina. Guvernul de la Varșovia încearcă se speculeze electoral momentul - Politico

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Batalionul 5 Regimentul SUA de Artilerie Apărare Aeriană, patrulează perimetrul unui sistem „Patriot”, în timpul unui exercițiu in Romania,  flickr,  foto: Sgt. Brian Kimball
Batalionul 5 Regimentul SUA de Artilerie Apărare Aeriană, patrulează perimetrul unui sistem „Patriot”, în timpul unui exercițiu in Romania, flickr, foto: Sgt. Brian Kimball

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că și-a convins omologul său german, Christine Lambrecht, de necesitatea transferului sistemului de apărare aeriană Patriot direct în Ucraina.

Guvernul de la Varșovia încearcă să speculeze electoral situația creată în jurul amplasării sistemelor antiaeriene Patroit, promise de Germania după incidentul de la 15 noiembrie, atunci când, ca urmare a atacului Rusiei cu rachete, un proiectil a lovit teritoriul polonez, scrie Politico.

Inițial, ministrul Apărării Mariusz Błaszczak s-a declarat bucuros de propunerea Germaniei și a comunicat că sistemele Patriot vor fi amplasate la granița cu Ucraina.

Totuși, două zile mai târziu, Jarosław Kaczyński, președintele partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS) și liderul  de facto al țării, a venit cu o variantă care pune Berlinul într-o situație imposibilă: bateriile Patriot să fie transferate direct în Ucraina și desfășurate la granița sa de vest.

”Bateriile sunt echipate de trupe germane, așa că trimiterea lor în Ucraina ar deschide riscul ca soldații NATO să fie atacați de Rusia”, a declarat Thomas Bagger, ambasadorul Germaniei la Varșovia.

 

Ce urmărește Varșovia

 

Publicația Politico, citând o serie de analiști ai vieții politice poloneze, concluzionează că guvernul de la Varșovia încearcă să capitalizeze electoral sentimentul anti-german al polonezilor.

”PiS știe bine ce subiecte rezonează cu alegătorii lor”, arată un expert polonez, citat de Politico, care observă că partidul lui Kaczyński încearcă să-și îmbunătățească poziția în sondaje folosind Germania ”ca un sac de box”.

Este un teren fertil pentru PiS. Un sondaj efectuat luna trecută de agenția de stat CBOS a constatat că un procent record de 31% dintre polonezii intervievați au simțit că relațiile cu Germania sunt „proaste”.

 

 „Contez pe aprobare”

 

Dar ministrul Błaszczak a spus miercuri că încă face lobby la ministrul german Lambrecht să trimită bateriile în Ucraina. „Contez pe aprobare”, a spus el.

”În timpul conversației de astăzi, am argumentat încă o dată ministerului german al Apărării că desfășurarea sistemului de apărare aeriană Patriot în Ucraina va crește securitatea Poloniei și Ucrainei.

Totuși, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cancelarul german Olaf Scholz au temperat joi speranţele Ucrainei de a desfăşura pe teritoriul său sisteme de apărare antiaeriană Patriot, pe care Berlinul este dispus să le furnizeze Poloniei, dar nu şi Kievului.

''Trebuie să separăm discuţia despre oferta făcută Poloniei de ajutorul acordat Ucrainei'', a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu liderul german la Berlin.

Cronologia evenimentelor:

Germania a oferit Poloniei sistemele Patriot după ce o rachetă a căzut la Przewodów, lângă granița cu Ucraina, pe 15 noiembrie, în timpul unui atac aerian masiv al Rusiei asupra infrastructurii civile ucrainene. Ministrul polonez al apărării a salutat imediat decizia Germaniei și a menționat că sistemele vor fi trimise la granița cu Ucraina.

Ulterior, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a cerut Germaniei să trimită sisteme Patriot în Ucraina .

Ministrul Apărării al Germaniei, Christine Lambrecht, a spus că sistemele Patriot au ca rol să protejeze spațiul aerian NATO, așa că transferul lor în Ucraina necesită acordul țărilor aliate.

La rândul său, Jens Stoltenberg a declarat că decizia privind locul unde vor fi amplasate sistemele Patriot aparține statelor Alianței.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel