Polonia, pregătită să devină un garant de securitate pentru Ucraina. Duda: Varșovia se pregătește serios în acest scop

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Polonia, care a sprijinit Ucraina pe tot parcursul agresiunii ruse, a indicat, recent, că va fi de acord să acționeze ca un garant de securitate pentru Ucraina. Într-un interviu pentru CNN, președintele polonez, Andrzej Duda, a declarat că țara sa este pregătită să devină unul dintre garanții securității Ucrainei. 

„Volodimir Zelenski m-a întrebat dacă sunt de acord ca Polonia să fie unul dintre statele-garante ale securității Ucrainei. Credem că, în calitate de vecini, trebuie neapărat să facem acest lucru. Prin urmare, dacă Ucraina ne oferă posibilitatea de fi un garant al securității și un garant al păcii, atunci când războiul se va termina și dacă astfel de termeni ai tratatului de pace sunt acceptați, da, Polonia va lua parte la el, a spus Duda.

Câteva milioane de refugiați ucraineni, care au plecat din țara devastată de război în urma agresiunii ruse, au fost deja adăpostiți în Polonia. Duda a continuat afirmând că Polonia se referă la ucraineni drept vecini sau oaspeți și că peste două milioane de ucraineni trăiesc deja în Polonia. El susține că este unul dintre liderii cu care președintele Ucrainei vorbește frecvent.

Recent, Andrzej Duda a vizitat Ucraina și a cerut semnarea unui nou pact de bună vecinătate între Ucraina și Polonia, într-un discurs adresat Radei Supreme a Ucrainei pe 22 mai.

Într-un interviu pentru CNN din 16 aprilie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Marea Britanie, Statele Unite, Italia și Turcia sunt pregătite să devină garanții Ucrainei, dar deocamdată nicio țară nu a dat încă un răspuns final.

 

Polonia își va întări semnificativ capabilitățile militare în următorii ani

 

Pe fondul invaziei rusești în Ucraina, Varșovia intenționează să mai facă o nouă achiziție record de armament din SUA, după ce, pe 5 aprilie, a semnat un acord cu  Washingtonul pentru 250 de tancuri Abrams M1A2 SEPv3.

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, a anunțat, recent, că a semnat o scrisoare de cerere pentru a cumpăra din Statele Unite aproximativ 500 de sisteme de rachete de mare mobilitate HIMARS.

„Mărim capacitățile forțelor noastre de rachete și artilerie”, a spus Błaszczak într-un tweet pe 26 mai. „Am semnat un LOR legat de achiziția a aproximativ 500 de lansatoare M142 HIMARS pentru peste 80 de baterii ale sistemului Homar.”

În octombrie 2018, guvernul polonez a trimis o cerere oficială de cumpărare a lansatoarelor fabricate de Lockheed Martin în cadrul programului său Homar de achiziții din Statele Unite. Cele două guverne au semnat un acord în februarie 2019, care permite achiziționarea unui număr total de 20 de lansatoare în prima fază a programului.

Această evoluție vine la câteva zile după ce Błaszczak a anunțat că ministerul său a depus o scrisoare de cerere pentru achiziționarea a șase baterii Patriot suplimentare din SUA, în încercarea de a consolida capabilitățile Poloniei de apărare antiaeriană de rază medie.

Între timp, Polonia este unul dintre statele care sprijină semnificativ efortul de război al Ucrainei, inclusiv prin trimiterea de tehnică militară grea. Potrivit Radio Polonia, Varșovia ar fi furnizat deja Ucrainei cel puțin 200 de tancuri T-72.

Oficialii americani au remarcat o scădere a nivelului de înzestrare al trupelor poloneze și consideră că este necesară refacerea stocurilor de echipamente militare ale armatei poloneze. Una dintre opțiunile avute în vedere la Washington este modificarea priorității livrărilor tancurilor Abrams și transferarea lor mai rapidă către Polonia.

Dintre țările europene, Polonia pare să fi înțeles cel mai bine prioritatea de a sprijini Ucraina cu tehnică grea de luptă. Deși sunt binevenite toate ajutoarele, acestea s-ar putea dovedi investiții de securitate pierdute, dacă Ucraina nu câștigă războiul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel