Polonia pregătește un răspuns militar la militarizarea enclavei ruse Kaliningrad: Atenţia este îndreptată către coridorul Suwalki

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Regiunea Kaliningrad, o exclavă a Rusiei, a atras atenția și a stârnit îngrijorări cu privire la militarizarea să. Importanța militară a Kaliningradului este evidențiată de locația sa, care separă Belarusul de partea continentală a Rusiei, fiind în vecinătatea statelor membre NATO. În ultima perioadă, regiunea a cunoscut o intensificare a procesului de militarizare, cu o desfășurare sporită de echipamente și soldați. Polonia a reacționat prin pregătirea unui răspuns militar la militarizarea percepută a Kaliningradului.

În ciuda retoricii continue a Moscovei cu privire la avansarea bazelor militare NATO care se apropie de granița rusă, Kremlinul a investit în mod activ în militarizarea regiunii Kaliningrad de la granița cu Polonia și Lituania.

Din 2016, Rusia și-a consolidat semnificativ prezența militară în Kaliningrad prin desfășurarea de trupe, armament modern și prin formarea Corpului 11 al Armatei. Kremlinul a staționat chiar și complexe de rachete operativ-tactice "Iskander" în Kaliningrad, capabile să utilizeze inclusiv focoase nucleare. Prezenta militară rusa din Kaliningrad a fost întărită și mai mult cu sistemul de rachete de coastă Bastion.

Pe scurt, militarizarea Kaliningradului are implicații geopolitice, determinând reacții din partea țărilor vecine și indicând ajustări continue ale poziției strategice a Rusiei.

Militarizarea continua a Kaliningradului poate duce la crearea unor condiţii optime care să permită Kremlinului să ocupe o parte din coridorul Suwalki de lângă Polonia, o fâșie de pământ cu o lungime mai mică de 80 de kilometri care separă Belarusul de Kaliningrad.

Defileul Suwalki, numit de experți "un punct strategic al flancului estic al NATO", leagă teritoriul belarus de regiunea Kaliningrad, asigurând legătura țărilor baltice cu celelalte state membre NATO.

După cum precizează analistul militară Dylan Malyasov pe site-ul Defence-Blog, gravitatea acțiunilor Rusiei în Ucraina ilustrează în mod clar că Varșovia nu are altă opțiune decât să se pregătească pentru o potențială agresiune din partea Kremlinului.

Analiștii internaționali converg asupra opiniei că Polonia și-a schimbat perspectiva de la strategia de apărare la înțelegerea necesității de a opri un atac probabil la granițele sale.

 

Suwalki este o zonă crucială din punct de vedere strategic pentru Polonia, datorită semnificației sale geografice și contextului istoric

 

Defileul Suwalki, situat la granița nordică a Poloniei, între Rusia și Belarus, a fost evidențiat ca fiind o zonă vulnerabilă aflată sub o potențială amenințare a unei invazii militare. În ultimii doi ani, tensiunile au tot escaladat odată cu desfășurarea de către Belarus a unor exerciții militare în apropierea granițelor sale cu Polonia și Lituania, subliniind importanța strategică a regiunii Suwalki. Statutul puternic militarizat al Kaliningradului, a obligat Polonia să răspundă prin formarea de noi divizii în apropierea coridorului Suwalki.

Această amenințare este bine înțeleasă la Varșovia, ceea ce a determinat măsuri preventive de consolidare a propriei prezențe militare de-a lungul frontierei Kaliningrad.

Aproape doi ani de război în Ucraina au determinat o întărire a armatei poloneze, în special în Voievodatul Warmian-Masuria. În cursul anului trecut, au fost luate decizii de reorganizare și echipare a unităților din această regiune.

Divizia a 16-a mecanizată a Poloniei a primit armament modern, inclusiv noi obuziere autopropulsate K9 din Coreea de Sud și sisteme de rachete HIMARS. Divizia a 16-a este formată în prezent din aproximativ 12.000 de militari.

În plus, forțele armate poloneze au început să construiască o nouă barieră în zonele de frontieră, similară celei construite în urmă cu un an între Polonia și Belarus. Decizia de a construi bariere temporare la frontiera polono-rusă a fost luată, printre altele, ca răspuns la intensificarea legăturilor aeriene între regiunea Kaliningrad și Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Toate aceste acțiuni au stârnit o reacție puternică din partea rușilor. De exemplu, în lună martie a acestui an, generalul armatei ruse și deputat în Duma de Stat Andrey Gurulev a publicat o postare pe rețelele de socializare.

"Rusia va îndrepta rachete spre Polonia ca răspuns la amplasarea artileriei americane la granița cu regiunea Kaliningrad", a scris oficialul militar rus.

Gurulev s-a referit, de asemenea, la Polonia drept "corcituri anglo-saxone" și a subliniat că Rusia "nu va negocia cu ei pe cale diplomatică". "Dacă există o amenințare, trebuie să răspundem la ea. Ne vom folosi sistemele noastre împotriva sistemelor NATO", a adăugat generalul.

Cu toate acestea, experții atrag atenția că NATO și Polonia dețin deja un avantaj semnificativ în regiunea Suwalki. Deși rușii ar putea amenința că se vor afla în curând în această zonă, adevărul este că nu au potențialul de a se angaja într-un conflict cu oricine, spune generalul polonez Waldemar Skshipchak.

Generalul Skshipchak a adăugat că, în cazul unui război între Rusia și NATO, unul dintre primii pași ai forțelor aliate ar fi "eliminarea regiunii Kaliningrad". "Nimeni nu va permite acțiuni militare la granițele estice ale Poloniei", a explicat el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel