Polonia poate detecta rachete de la sute de kilometri distanță. Ce alte avantaje aduce acordul privind achiziția de aerostate?

S.I. Catalin |
Data publicării:
Sisteme radar de tip aerostat. Sursa foto: Raytheon.
Sisteme radar de tip aerostat. Sursa foto: Raytheon.

La Ministerul polonez al Apărării a fost încheiat un acord privind achiziționarea de aerostate de recunoaștere în cadrul programului cu numele de cod "Barbara". Acestea vor permite utilizatorului să detecteze amenințările, inclusiv pe cele care zboară la joasă înălțime, la o distanță de peste 300 de kilometri.

Ca parte a acordului cu SUA, Polonia achiziționează 4 aerostate, împreună cu un pachet de sprijin logistic și de instruire. Contractul are o valoare brută de 960 de milioane de dolari, potrivit Defence24.

Polonia a semnat acordul adiţional la scrisoarea de ofertă și acceptare (LOA) la 22 mai 2024 pentru a achiziționa patru aerostate de recunoaștere și avertizare timpurie echipate cu radare și transpondere. Sistemele sunt achiziționate în cadrul programului Barbara, iar acordul are o valoare de 960 de milioane USD (aproximativ 4,6 miliarde PLN brut). Primul post radar care utilizează aerostatul Barbara urmează să devină operațional peste doi ani, în iulie 2026.

După cum au subliniat atât ministrul polonez al Apărării, Kosiniak-Kamysz, cât și ambasadorul american la Varsovia, Mark Brzezinski, soluții de acest tip nu sunt împărtășite de SUA cu niciun aliat, ceea ce arată nivelul ridicat de încredere față de Polonia și consolidarea relațiilor dintre Polonia și SUA.

Depunerea unei cereri de achiziție către autoritățile americane, în ceea ce privește aerostatele prevazute in programul Barbara, a fost înaintată de șeful de atunci al Ministerului polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, în mai 2023, în timpul conferinței Defence24 Day, iar aprobarea Departamentului de Stat a fost emisă în luna februarie a acestui an.

 

Sistemul Barbara va reprezenta o îmbunătățire a capacităților de avertizare timpurie

 

Cu toate acestea, programul Barbara era în pregătire cel puțin din 2017, când a avut loc un dialog tehnic pe această temă. Aerostatele, datorită radarului lor aeropurtat, pot detecta ținte care zboară la joasă altitudine (cum ar fi rachetele de croazieră) la distanțe mari, de până la câteva sute de kilometri (în cazul sistemului achiziționat, "peste 300 km"), în timp ce radarele de la sol sunt limitate de orizont, ceea ce face ca raza lor de detecție pentru acest tip de țintă să fie de 50 km sau mai puțin în termeni reali.

Acesta este motivul pentru care sistemul Barbara va reprezenta o îmbunătățire atât de importantă a capacităților de avertizare timpurie de care Polonia o să dispună. Componenta radiotehnică a armatei poloneze face deja pregătiri pentru înființarea mai multor posturi cu aerostate încă de anul trecut.

Aerostatele achiziționate în cadrul programului Barbara vor completa capacitățile de care dispun în prezent forțele armate poloneze și vor completa capacitățile aeronavelor de avertizare timpurie Saab 340 AEW&C.

În același timp, trebuie reamintit faptul că aerostatele sunt destinate în principal să asigure recunoașterea la distanță pe timp de pace și în situații de criză, în timp ce pe timp de război acestea pot fi vulnerabile în fața inamicului. În ciuda tuturor acestor aspecte, aceasta este o măsură complementară relevantă în domeniul avertizării timpurii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel