Polonia nu poate furniza Ucrainei avioane de luptă F-16, dar este pregătită să trimită în continuarea avioane MiG-29

S.I. Catalin |
Data publicării:
Avioane F-16 si MiG-29 ale Fortelor Aeriene Poloneze. Sursa Foto: Sily Powietrzne Rzeczypospolitej Polskiej.
Avioane F-16 si MiG-29 ale Fortelor Aeriene Poloneze. Sursa Foto: Sily Powietrzne Rzeczypospolitej Polskiej.

Polonia este pregătită să trimită în continuare avioane de vânătoare MiG-29 în Ucraina, dar nu și F-16, deoarece nu are atât de multe, a declarat Andrzej Duda, președintele Poloniei.

,,Avem un număr relativ foarte mic de avioane F-16. Suntem pregătiți să sprijinim pregătirea piloților ucraineni - am discutat acest lucru cu premierul și cu ministrul Apărării Naționale cu ceva timp în urmă. Cu toate acestea, numărul de avioane F-16 pe care îl avem nu ne permite să vorbim despre trimiterea unora dintre ele în Ucraina", a declarat Andrzej Duda.

În același timp, Duda a dat asigurări că este pregătit să continue să trimită avioane MiG-29 în Ucraina. La 17 mai, în urma rezultatelor unei reuniuni în marja summitului Consiliului Europei de la Reykjavik, prim-miniștrii Regatului Unit și Olandei au convenit să conducă o "coaliție de avioane de luptă" pentru a furniza Ucrainei avioane F-16.

În comunicatul venit de la guvernul britanic se precizează că prim-ministrul britanic Rishi Sunak ,,a reafirmat că locul de drept al Ucrainei este în NATO", adăugând că cei doi prim-miniștri ,,au convenit asupra importanței ca aliații să ofere Ucrainei asistență de securitate pe termen lung pentru a-i asigura capacitatea de a descuraja viitoarele atacuri''.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat marți, în discursul său de seară, că Marea Britanie, Olanda și Franța s-au alăturat "coaliției avioanelor de luptă".

La 15 mai s-a raportat că Marea Britanie a fost de acord să înceapă pregătirea piloților ucraineni în această vară și că lucrează deja cu alte țări la o posibilă furnizare de avioane de luptă F-16 către Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel