Urmărește emisiunea live



Polonia negociază achiziția a 200 de sisteme HIMARS din SUA. Primele 20 ar trebui să fie livrate în 2023

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Un lansator de rachete multiplu HIMARS pe linia de asamblare. Sursa Foto: Lockheed Martin.
Un lansator de rachete multiplu HIMARS pe linia de asamblare. Sursa Foto: Lockheed Martin.

Polonia negociază achiziționarea din SUA a aproximativ 200 de lansatoare de rachete cu lansatoare multiple M142 HIMARS. Vicepreședintele Lockheed Martin Missiles and Fire Control, responsabil cu strategia și dezvoltarea afacerilor, Rita Flaherty, a vorbit despre negocierile actuale pe care compania le poarta acum cu Polonia. Noile lansatoare urmează să completeze cele 20 de HIMARS comandate în 2019, care ar trebui să fie livrate în 2023.

Negocierile, care ar trebui să se încheie cu semnarea contractului în următoarele luni, cel mai probabil la începutul anului 2023. Cu toate acestea, o condiție necesară este obținerea aprobării acordului din partea Departamentului de Stat al SUA.

Potrivit Ritei Flaherty, în prezent sunt purtate negocieri pentru achiziționarea a aproximativ 200 de lansatoare M142 HIMARS, achiziţie care este legată, în special, de planul armatei poloneze de a achiziționa aproximativ 300 de lansatoare de rachete sud-coreene K239 Chunmoo.

În mai 2022, Ministerul polonez al Apărării a cerut Statelor Unite să pregătească o ofertă pentru aproximativ 500 de sisteme M142 HIMARS (armata americană avea la dispoziție atunci 410 astfel de sisteme înainte de a transfera mai multe în Ucraina). Având în vedere nevoile SUA și ale altor țări interesate și timpul necesar pentru o astfel de comandă, Polonia a comandat 218 lansatoare K239 Chunmoo din Coreea de Sud.

Achiziționarea a două sisteme diferite, potrivit Ministerului Apărării din Polonia, este cauzată de necesitatea de a diversifica livrările de armament. Cu toate acestea, se subliniază faptul că în prezent este imposibil să se utilizeze muniția americană GMLRS de 227 mm și rachetele balistice ATACMS de 610 mm pe lansatoare coreene.

Mass-media poloneza notează că avantajul propunerii americane este reprezentat de o puternică bază industrială americană, care poate deveni un sprijin semnificativ în cazul unui conflict armat. Forțele Armate Ucrainene, ca și Ucraina în prezent, ar putea conta pe furnizarea de arme suplimentare și, mai ales, pe o cantitate mare de muniție din stocurile armatei americane.

De asemenea, în Polonia poate fi creat un centru industrial și de reparații, care va servi nu numai nevoilor forțelor armate poloneze. Lockheed Martin anticipează că Polonia ar putea deveni un centru de service pentru sistemele americane de artilerie, inclusiv pentru cele utilizate de forțele americane staționate în Europa, da și de alte state.

Potrivit Ritei Flaherty, ipotezele actuale privind dezvoltarea sistemelor M142 și M270 au fost confirmate în timpul războiului din Ucraina. Acestea sunt legate de necesitatea de a introduce noi muniții de înaltă precizie cu o rază de acțiune mai mare. Pregătirile pentru introducerea rachetelor ER GMRLS cu rază de acțiune de 150 km și a rachetelor PrSM cu rază de acțiune de 499 km se află în faza finală. 

Lockheed Martin se află în proces de creștere a capacității de producție datorită cererii tot mai mari de mijloace de luptă. Producția de lansatoare M142 a fost mărită la 96 de bucăți pe an, iar producția de muniție - GMLRS, rachete antiaeriene PAC-3 MSE și rachete antitanc Javelin.

Acest lucru este pus în aplicare prin extinderea liniilor de producție, extinderea lanțurilor de aprovizionare și modernizarea echipamentelor din fabrică. În același timp, Lockheed Martin are în vedere posibilitatea de a crește în continuare capacitatea de producție.

Luna trecută, în Polonia au fost clarificate detaliile privind viitoarele achiziții de sisteme de rachete americane (HIMARS) și coreene (Chunmoo). Acum, Polonia a stabil că achiziţionează aproximativ 200 de lansatoare de rachete cu lansatoare multiple M142 HIMARS, în loc de 500 de unități anunțat anterior. Și, de asemenea, mai mult de 300 de sisteme coreene de artilerie K239 Chunmoo.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel