Polonia e de neoprit și își pune industria la treabă. Armata va primi în regim de urgență 700 de mașini de luptă grele CBWP

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Vehiculul blindat amfibiu Borsuk NBPWP (New Floating Infantry Fighting Vehicle). Sursa Foto: PGZ
Vehiculul blindat amfibiu Borsuk NBPWP (New Floating Infantry Fighting Vehicle). Sursa Foto: PGZ

Achizițiile de apărare poloneze sunt de neoprit. După mijloacele grele de luptă - tancuri, sisteme HIMARS și obuziere autopropulsate - Forțele Terestre poloneze se înzestrează cu noi transportoare de trupe.

Luni, 14 august 2023, la sediul Ministerului Apărării Naționale de la Varșovia, șeful Ministerului Apărării a aprobat trei noi contracte pentru dezvoltarea și livrarea de noi vehicule blindate către Forțele Armate poloneze.

Primul contract, care este și cel mai important, prevede fabricarea (în Polonia) și achiziția de urgență a 700 de vehicule grele de luptă pentru infanterie.

 

Producția celor 700 de CBWP va avea la bază șasiul KRAB și se va face în Polonia

 

2. -imagine fara descriere- (obuziere_poloneze_krab_85739500.jpg)

”Cele trei oferte pe care le-am aprobat sunt afaceri importante. Prima se referă la Vehiculul Greu de Luptă al Infanteriei (CBWP). Aceasta este implementarea ideii privind utilizarea tehnologiei care este deja deținută de Grupul de Armament Polonez (PGZ) în beneficiul armatei poloneze. Vom achiziționa 700 de CBWP, care vor fi construite în așa fel încât să folosim șasiul [obuzierului autopropulsat] KRAB, iar pe acest șasiu vom monta o turelă telecomandată, care a fost dezvoltată și fabricată de un consorțiu condus de PGZ”, a declarat ministrul Błaszczak.

Acesta a subliniat urgența proiectului: ”Avem de-a face cu o idee care depășește cadrul, dar această idee este realizată în așa fel încât să echipeze trupele cu un Vehicul Greu de Luptă de Infanterie în scurt timp”, a spus Mariusz Błaszczak.

Primele exemplare ar trebui să ajungă la trupe în anul 2025, potrivit publicației poloneze MilMag.

Rolul CBWP va fi cooperarea directă cu tancurile și asigurarea unui grad ridicat de protecție și a unei puteri mari de foc pentru unitățile mecanizate. Va lua la bord până la 11 persoane (o grupă de infanterie și un echipaj format din trei persoane). CBWP va fi mai greu decât mașina de luptă a infanteriei (MLI) ”Borsuk”.

La finalul lunii februarie, Ministerul Apărării de la Varșovia a comandat 1.400 de ”Borsuk”, în diferite variante și tot atunci a fost dată în studiu ideea construirii CBWP, care va fi echipat cu un tun automat calibru 30 mm. Primele MLI ”Borsuk” ar urma să ajungă la trupe în perioada 2024 – 2025, potrivit MilMag.

 

Alte sute de transportoare și vehicule de cercetare au fost contractate de Polonia

 

3. KIA 4X4 KL... (kia-4x4-kltv_88185700.jpg)

KIA 4X4 KLTV, foto: KIA

Al doilea contract are în vedere proiectarea unui nou transportor de trupe, care ar putea fi și exportat. 

”Al doilea studiu se referă la Noul Transportor blindat de Personal pe roți. Actualul transportor Rosomak [produs sub licența companiei finlandeze Patria] este un produs bun, dar această licență, această afacere nu a fost cea mai bună. Există limitări atunci când vine vorba de dezvoltarea acestui produs. (…) Am acceptat provocarea de a dezvolta o nouă versiune a acestei mașini. Sunt convins că va fi un hit, va fi un hit și de export. În primul rând, nevoile armatei poloneze [vor fi asigurate], dar încercăm și să ne asigurăm că aceste produse pot fi exportate”, a declarat ministrul. 

Potrivit termenilor contractuali, noul transportor blindat de trupe va completa, inițial, parcul de transportoare Rosomak și, pe termen lung, le va înlocui, a adăugat Błaszczak.

Cel de-al treilea contract se referă la achiziția a 400 de vehicule ușoare de cercetare.

”Al treilea contract aprobat astăzi se referă la vehicule de recunoaștere. Cele 400 de unități pe care le-am comandat vor fi produse într-un timp foarte scurt la uzina Rosomak”, a precizat ministrul.

Potrivit site-ului Army Recognition, vehiculul de cercetare este o licență a vehiculelor tactice ușoare coreene Raycolt KIA 4X4 (KLTV), contractul fiind estimat la aproximativ 300 milioane de dolari, în timp ce achiziția este planificată să aibă loc între 2024 și 2030.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel