TAB-77 și Zimbrii care se stricau în misiune sunt istorie. Demonstrație de forță Piranha 5 românești: Marș de 1.000 km a blindatelor de luptă

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Piranha 5, aflate în dotarea Armatei române. Foto: MApN
Piranha 5, aflate în dotarea Armatei române. Foto: MApN

Imaginea Armatei române în cadrul exercițiilor multinaționale la care militarii noștri participă în statele aliate e din ce în ce mai bună. Un astfel de exemplu pozitiv ca urmare a procesului de modernizare a Armatei sunt blindatele Piranha 5.

Radu Dobrițoiu, în cadrul emisiunii „Euroatlantica” difuzată de Radio România Actualități a abordat tema exercițiilor militare aliate, compatibilitatea, coeziunea și descurajarea Alianței în contextul actualelor provocări de securitate.

Emisiunea a abordat exercițiile militare desfășurate de NATO, printre care Swift Response, care a început în această săptămână în Balcani și regiunea Mării Negre, dar și Anaconda 2023, care se va desfășura în Polonia la 60 de kilometri de granița cu Rusia. 

Invitații acestuia au fost jurnalistul Val Vâlcu, lector universitar, dar şi generalul de brigadă Daniel Pop, şeful Direcţiei Instruire şi Doctrină din Statul Major al Apărării.

Iar în Polonia s-au deplasat 25 de transportoare de luptă Piranha 5, care au efectuat un marș de 1.000 de kilometri.

Avem un număr de 25 de transportoare Piranha 5 (n.r. la manevrele militare din Polonia). Tocmai despre acestea este vorba. Că au executat un marş de aproape 1.000 kilometri. Dacă nu ar fi fost regulile de circulaţie în vigoare pentru securitatea populaţiei civile, acest marş ar fi putut fi executat în mai puţin de 12 ore”, a precizat generalul Pop.

2. Trasportor... (piranha-v-copy_43568400.jpg)

Trasportor blindat Piranha 5, aflat în dotarea Armatei române. Foto: DefenseRomania

Întrebat dacă în cadrul acestui marș au fost probleme tehnice, cum ne obişnuiserăm când era vorba de TAB-77 sau de bătrânii Zimbrii, oficialul MApN a subliniat:

„Nu mai avem acele oaze de modernizare în tehnica structurilor şi au început ca aceste oaze să devină un continuu. Am început, odată cu creşterea resursei financiare, să avem mai multă coerenţă în ajustarea instruirii pe tehnică nouă intrată în înzestrare”.

 

Armata României trece prin programe ample de modernizare, dar mai avem mult de recuperat

 

3. Puitorul d... (5-puitorul-de-mine-constantin-balescu_43776900.jpg)

Puitorul de mine Constantin Bălescu. Sursă foto: Forțele Navale Române

Val Vâlcu a salutat și el procesul de modernizare al Armatei României, dar a subliniat că mai avem încă mult de recuperat, după cel peste un deceniu în care Armata a fost subfinanțată.

„Să ne gândim dacă vrem aşa, metaforic, a pornit cu 1.000 km sau de mile în urmă şi are de recuperat o distanţă considerabilă până la nivelul armatelor moderne, ale statelor puternice.

Danemarca, să spunem, în urmă cu câţiva ani cumpărase zeci de F-16, cred că peste 30, o ţărişoară cu 4 milioane de locuitori, cu o suprafaţă mică achiziţiona peste 30, cred că 36 de avioane moderne multirol. Noi avem încă de recuperat în această direcţie. Marina are nevoie de investiţii, Forţele Navale în primul rând. De investiții importante, poate nu neapărat acele corvete. Am văzut ce s-a întâmplat cu nava Moskva”, a conchis acesta, care a adăugat că e nevoie de drone sau rachete de ultimă generație.

În ceea ce privește Piranha 5, amintim că România se află în programul de înzestrare cu transportoarele moderne Piraha 5, cu implicarea directă a industriei, în contextul în care etapa actuală prevede producerea în țară a blindatelor de ultimă generație. În total, Armata română a contractat 227 de transportoare blindate, în valoare de 868 de milioane de euro.

Mai mult, ca dovadă a succesului programului, în luna februarie, Ministerul Apărării din România a anunțat oficial suplimentarea programului Piranha 5 cu încă 150 de blindate. Informația a fost anunțată încă de la finalul anului 2022 de către DefenseRomania, dar nu era încă oficială

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel